Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
GMS425 | ŞARAP BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ | 5 | 4 | 2 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. METİN KUŞ |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Bu derste kaliteli şarap üretimi için kullanılan kaliteli üzümleri ve bu üzümlerden elde edilen şarapları ve şarap üretimi aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Bu ders, şarap teknolojisi hakkında genel bilgileri, şarapçılığının dünü ve bugünü, şarap üretimi için üzüm seçimi, bu üzümler seçildikten sonra üzümlerin geçtiği aşamalar ve şaraphanede yapılan hazırlıklar, üzüm şırası ve şarapların bileşimi, şarap üretiminde önemli mikroorganizmalar, fermantasyon süreci, etil alkol fermantasyonu ve malalaktik fermantasyon, şarap çeşitleri ve hazırlama tekniklerini içermektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Üzüm çeşitleri ve ürün bileşenlerini sınıflandırır. |
Şarap çeşitleri ve yapım teknikleri incelenerek şarap üretimi yapar. |
Alkol fermantasyonu ve fermantasyon süreçlerini formülüze eder. |
Laboratuvarda tüm süreçleri ile birlikte şarap hazırlar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | - | Ders planı, işleyişi, öğrenci sorumlulukları aktarılır. Şarap teknolojisinin anlam ve önemi, mutfak uygulaması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama |
2 | Kitap Okuma | Şarapçılığın dünü ve bugünü, mutfak uygulaması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
3 | - | Üzümlerin Kimyasal Bileşimi, mutfak uygulaması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama |
4 | - | Bağbozumu ve şaraphanede yapılan hazırlıklar, mutfak uygulaması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama |
5 | Kitap Okuma | Üzüm şırasının bileşimi, mutfak uygulaması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
6 | Kitap Okuma | Şarabın şırasının bileşimi, mutfak uygulaması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
7 | Kitap Okuma | Şarap teknolojisinde önemli mikroorganizmalar, mutfak uygulaması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kitap Okuma | Beyaz şarap hazırlama teknikleri ve uygulama | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
10 | Kitap Okuma | Kırmızı şarap hazırlama teknikleri ve uygulama | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
11 | Kitap Okuma | Pembe şarap hazırlama teknikleri ve uygulama | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
12 | Araştırma | Etil alkol fermantasyonu, mutfak uygulaması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
13 | Kitap Okuma | Alkol fermantasyonunda meydana gelen temel ürünler, mutfak uygulaması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
14 | Kitap Okuma | Malalaktik fermantasyon, | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama |
15 | Araştırma | Mutfak uygulaması | Uygulama |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Barbara Nowak, Beverly Wichman. (2009). Her Yönüyle Şarap, Arkadaş Yayıncılık. |
Food In Life, Food Time Dergi, Food and Travel (Süreli Yayın). |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Grafik Tasarımı alanıyla ilgili temel kavramları ve uygulamalardaki yansımalarını tanımlar.
|
||||||
2 |
Grafik Tasarımı alanının toplumsal ve sosyal bağlamdaki işlevini tanımlar.
|
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Hedef kitle ile görsel tasarım arasındaki ilişkileri planlar.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Grafik Tasarımı alanına ait geçmiş ve güncel teknikleri tasarımın gerektirdiği yetkinlikte uygular.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Grafik Tasarımı alanının diğer disiplinlerle etkileşimlerini göz önünde bulundurarak uygun kombinasyonlarla tasarımlarını yapar.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Grafik Tasarımı alanı ile ilgili tasarım sürecinde toplumsal, kültürel, bilimsel ve meslek etiği değerlerine uygun davranır.
|
||||||
2 |
Kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularının alanının gerektirdiği ölçüde bilir ve kullanır.
|
||||||
3 |
Grafik Tasarımı alanında kapsamlı tasarım süreçlerini bireysel veya grup çalışması içerisinde organize ederek, planlanan görevleri istenilen şekilde ve zamanında uygular.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Grafik Tasarımı alanında edindiği bilgileri daha üst akademik eğitim süreçlerinde veya farklı bir alan disipliniyle ilişkilendirerek aktif olarak kullanır.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Grafik Tasarımı alanı ile ilgili teori ve uygulama bilgilerini amaca uygun sunum ve iletişim teknikleri kullanarak ifade eder.
|
||||||
2 |
Bir yabancı dili en az Avrupa dil portföyü B1 genel düzeyinde meslektaşları ile kullanır.
|
||||||
3 |
Grafik Tasarımı alanının gerektirdiği ölçüde temel bilgisayar yazılımı ve grafik tasarım programlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Grafik Tasarım alanının güncel gelişmelerini takip eder ve yaşam boyu öğrenme ilkeleri doğrultusunda çalışmalarında yansıtır.
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 4 | 56 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 3 | 39 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 7 | 3 | 21 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 2 | 14 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 43 | 0 | 132 |
Genel Toplam | 132 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 5,2 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |