TR EN

ŞARAP BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMS425 ŞARAP BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ 5 4 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. METİN KUŞ
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu derste kaliteli şarap üretimi için kullanılan kaliteli üzümleri ve bu üzümlerden elde edilen şarapları ve şarap üretimi aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu ders, şarap teknolojisi hakkında genel bilgileri, şarapçılığının dünü ve bugünü, şarap üretimi için üzüm seçimi, bu üzümler seçildikten sonra üzümlerin geçtiği aşamalar ve şaraphanede yapılan hazırlıklar, üzüm şırası ve şarapların bileşimi, şarap üretiminde önemli mikroorganizmalar, fermantasyon süreci, etil alkol fermantasyonu ve malalaktik fermantasyon, şarap çeşitleri ve hazırlama tekniklerini içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Üzüm çeşitleri ve ürün bileşenlerini sınıflandırır.
Şarap çeşitleri ve yapım teknikleri incelenerek şarap üretimi yapar.
Alkol fermantasyonu ve fermantasyon süreçlerini formülüze eder.
Laboratuvarda tüm süreçleri ile birlikte şarap hazırlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Ders planı, işleyişi, öğrenci sorumlulukları aktarılır. Şarap teknolojisinin anlam ve önemi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
2 Kitap Okuma Şarapçılığın dünü ve bugünü, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
3 - Üzümlerin Kimyasal Bileşimi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
4 - Bağbozumu ve şaraphanede yapılan hazırlıklar, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
5 Kitap Okuma Üzüm şırasının bileşimi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
6 Kitap Okuma Şarabın şırasının bileşimi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
7 Kitap Okuma Şarap teknolojisinde önemli mikroorganizmalar, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Beyaz şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
10 Kitap Okuma Kırmızı şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
11 Kitap Okuma Pembe şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
12 Araştırma Etil alkol fermantasyonu, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
13 Kitap Okuma Alkol fermantasyonunda meydana gelen temel ürünler, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
14 Kitap Okuma Malalaktik fermantasyon, Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
15 Araştırma Mutfak uygulaması Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Barbara Nowak, Beverly Wichman. (2009). Her Yönüyle Şarap, Arkadaş Yayıncılık.
Food In Life, Food Time Dergi, Food and Travel (Süreli Yayın).

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Grafik Tasarımı alanıyla ilgili temel kavramları ve uygulamalardaki yansımalarını tanımlar.
2
Grafik Tasarımı alanının toplumsal ve sosyal bağlamdaki işlevini tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Hedef kitle ile görsel tasarım arasındaki ilişkileri planlar.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Grafik Tasarımı alanına ait geçmiş ve güncel teknikleri tasarımın gerektirdiği yetkinlikte uygular.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Grafik Tasarımı alanının diğer disiplinlerle etkileşimlerini göz önünde bulundurarak uygun kombinasyonlarla tasarımlarını yapar.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Grafik Tasarımı alanı ile ilgili tasarım sürecinde toplumsal, kültürel, bilimsel ve meslek etiği değerlerine uygun davranır.
2
Kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularının alanının gerektirdiği ölçüde bilir ve kullanır.
3
Grafik Tasarımı alanında kapsamlı tasarım süreçlerini bireysel veya grup çalışması içerisinde organize ederek, planlanan görevleri istenilen şekilde ve zamanında uygular.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Grafik Tasarımı alanında edindiği bilgileri daha üst akademik eğitim süreçlerinde veya farklı bir alan disipliniyle ilişkilendirerek aktif olarak kullanır.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Grafik Tasarımı alanı ile ilgili teori ve uygulama bilgilerini amaca uygun sunum ve iletişim teknikleri kullanarak ifade eder.
2
Bir yabancı dili en az Avrupa dil portföyü B1 genel düzeyinde meslektaşları ile kullanır.
3
Grafik Tasarımı alanının gerektirdiği ölçüde temel bilgisayar yazılımı ve grafik tasarım programlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Grafik Tasarım alanının güncel gelişmelerini takip eder ve yaşam boyu öğrenme ilkeleri doğrultusunda çalışmalarında yansıtır.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 3 39
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 3 21
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 132
Genel Toplam 132
Toplam İş Yükü / 25.5 5,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0