TR EN

ŞARAP BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMS425 ŞARAP BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ 5 4 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ADEM ÖZER
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu derste kaliteli şarap üretimi için kullanılan kaliteli üzümleri ve bu üzümlerden elde edilen şarapları ve şarap üretimi aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu ders, şarap teknolojisi hakkında genel bilgileri, şarapçılığının dünü ve bugünü, şarap üretimi için üzüm seçimi, bu üzümler seçildikten sonra üzümlerin geçtiği aşamalar ve şaraphanede yapılan hazırlıklar, üzüm şırası ve şarapların bileşimi, şarap üretiminde önemli mikroorganizmalar, fermantasyon süreci, etil alkol fermantasyonu ve malalaktik fermantasyon, şarap çeşitleri ve hazırlama tekniklerini içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Üzüm çeşitleri ve ürün bileşenlerini sınıflandırır.
Şarap çeşitleri ve yapım teknikleri incelenerek şarap üretimi yapar.
Alkol fermantasyonu ve fermantasyon süreçlerini formülüze eder.
Laboratuvarda tüm süreçleri ile birlikte şarap hazırlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Ders planı, işleyişi, öğrenci sorumlulukları aktarılır. Şarap teknolojisinin anlam ve önemi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
2 Kitap Okuma Şarapçılığın dünü ve bugünü, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
3 - Üzümlerin Kimyasal Bileşimi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
4 - Bağbozumu ve şaraphanede yapılan hazırlıklar, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
5 Kitap Okuma Üzüm şırasının bileşimi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
6 Kitap Okuma Şarabın şırasının bileşimi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
7 Kitap Okuma Şarap teknolojisinde önemli mikroorganizmalar, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Beyaz şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
10 Kitap Okuma Kırmızı şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
11 Kitap Okuma Pembe şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
12 Araştırma Etil alkol fermantasyonu, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
13 Kitap Okuma Alkol fermantasyonunda meydana gelen temel ürünler, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
14 Kitap Okuma Malalaktik fermantasyon, Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
15 Araştırma Mutfak uygulaması Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Barbara Nowak, Beverly Wichman. (2009). Her Yönüyle Şarap, Arkadaş Yayıncılık.
Food In Life, Food Time Dergi, Food and Travel (Süreli Yayın).

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sanat, tasarım, kültür ve mobilya tarihi gibi konular hakkındaki edindiği bilgileri meslek hayatında ve günlük yaşamında kullanır.
0
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İç mimaride tasarım ilkeleri ile ilgili temel kavramları tanımlar.
0
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Ulusal ve uluslararası, iç ve dış (kamu özel sektör ve gönüllü kuruluşlar) paydaşlar ile disiplinler arası çalışmalarda, proje yönetimi ve süreçleri analiz eder.
2
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İç mekân tasarım ilke ve becerilerini bireysel veya grup içinde sorumluluk alarak uygular.
0
2
Çizim yöntemleri ve tekniklerini (CAD, 3D max ve görsel anlatım programları ve serbest el çizim) tasarım alanlarındaki çalışmalarda kullanır.
0
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İç mekânda diğer mesleki alanlar ile disiplinler arası iş birliğini içerisinde, iç mimari, uygulama ve teknik donatım projelerini organize eder.
0
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenim ilkesini benimseyerek; iç mekanların tasarım ve planlama alanlarında olası problemleri ve farklı düzenlemeleri yenilikçi, özgün ve sürdürülebilir çözümlerle analiz eder.
0
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İç Mimarlık programı mezunları, alanı ile ilgili çalışmalarda sürdürülebilir, özgün proje ve etkinlikler organize eder.
0
2
İlgili kişi ve kurumlarla iş birliği yapabilmek için Türkçe ve en az bir yabancı dilde yazılı ve sözlü olarak kendilerini ifade eder.
1
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İç Mimarlık programı mezunları; mesleki ölçütler, standartlar ve yasal çerçeveleri kullanarak iç mekân uygulama detayları, mobilya tasarımı ve bina maliyeti yönetimi gibi konularda çözümler geliştirir.
0
2
İç Mimarlık programı mezunları, profesyonel alanlarında; kavramsal tasarım, uygulama detay projeleri ve mobilya tasarımı gibi iç mimarlığa yönelik sürdürülebilir, özgün ve yenilikçi projeler tasarlar.
0
3
İç mimari tasarım, uygulama detayları ve mobilya tasarımı odaklı çalışmalarını; yerel, bölgesel, ulusal ve kültürel duyarlılıkla ve etik değerlere uygun olarak disiplinler arası çalışmalar iş birliği ile organize eder.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 3 39
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 3 21
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 132
Genel Toplam 132
Toplam İş Yükü / 25.5 5,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0