TR EN

PROJE YÖNETİMİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMS413 PROJE YÖNETİMİ 7 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bir proje fikrinin başlatılması, planlaması, yürütülmesi, izlenmesi ve denetlenmesi süreçlerine dair temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Bunun yanında öğrencilere yeni iş fikirlerini projeye dönüştürmeleri ve projelerini hayata geçirmeleri için gerekli teorik ve pratik altyapıyı kazandırmak amaçlanmaktadır.
İçerik: Proje fikri geliştirme, literatür araştırması yapma, mutfakta deney çalışmaları, ara rapor hazırlama, final raporu hazırlama, problemlere çözüm getirme ve yeni yaklaşımlarla problem çözme.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Özgün proje fikri geliştirir.
Problemlere çözüm alternatifleri yaratır.
Literatür taraması yaparak çözüme katkı sağlayabilecek bilgileri seçer.
Projenin tüm aşamalarını kavramsal olarak tasarlar.
Standartlara uygun raporlar hazırlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, Proje konusunun belirlenmesi için beyin fırtınası Anlatım, Beyin fırtınası
2 Makale okuma, Literatür araştırması Proje konusunun belirlenmesi ve proje teklif raporunun sunulması, uygulama Anlatım, Beyin fırtınası, Tartışma, Uygulama
3 Literatür araştırması Sunulan rapora göre proje konusunun kesinleştirilmesi, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
4 Literatür araştırması İlgili konuda literatür taraması sonucu deneysel tasarımın ve deneysel prosedürün belirlenmesi, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
5 Literatür araştırması Projede oluşabilecek eksiklerin saptanması ve olası önlemlerin belirlenmesi, veriler ışığında yeni tasarımların yapılması, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
6 Literatür araştırması, proje raporu hazırlama Probleme yönelik hesaplama, simülasyon yapılmaya başlanması, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
7 Literatür araştırması, proje raporu hazırlama Çalışma verilerin değerlendirilmesi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Proje Analizi
8 - ARA SINAV -
9 Literatür araştırması, proje raporu hazırlama Proje ilerleme raporu, ara değerlendirme, uygulama Proje sunumları
10 Literatür araştırması Projede ortaya çıkan problemle ilgili çözümlerin olgunlaştırılması, uygulama Anlatım, Beyin fırtınası, Grup Çalışmaları, Uygulama
11 Literatür araştırması Gerekli hesaplamaların yapılması, teknik rapor yazımı, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışmaları, Uygulama
12 Literatür araştırması ve deneysel çalışmalar Deneysel çalışmaların yürütülmesi, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışmaları, Uygulama
13 Literatür araştırması ve deneysel çalışmalar Yapılan araştırma ve simulasyonlara dayanarak sistem bileşenleri ile birlikte kavramsal tasarımı sonuçlandırmak, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışmaları, Uygulama
14 Literatür araştırması ve proje uygulama çalışmaları Projenin uygulanması Grup Çalışmaları, Uygulama
15 Literatür araştırması ve proje raporu hazırlama Proje nihai raporu ve sunum Proje sunumları, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Newton, P. 2015. Principles of Project Management. http://www.free-management-ebooks.com/dldebk-pdf/fme-project-principles.pdf
Portney, S.E. 2012. Proje Yönetimi For Dummies. Doğan Kitap. 340s.
Ersoy, M.S. 2014. Proje Yönetimi. İmaj Yayıncılık. 280s.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
2
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
0
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
2
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
4
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
4
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
4
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
5
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
2
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
0
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
3

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 4 52
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 2 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 131
Genel Toplam 131
Toplam İş Yükü / 25.5 5,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0