Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
STV366 | SİNEMA VE MİTOLOJİ | 5 | 3 | 3 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Bu dersin amacı, sinemayla mitoloji arasındaki bu karşılıklı ilişkiler ağının çerçevesini çizmek, ilhamını mitolojiden alan filmleri incelemek ve film çekerek mitolojiden nasıl yararlanılabileceğini göstermektir. |
İçerik: | Sinema ve mitoloji arasındaki ilişkiyi incelemek. Mitoloji ve sinema ilişkisini açıklamak amacıyla filmler çözümlemek. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Filmlerdeki mitolojik imge ve temaları tespit edebilmek |
Filmlerdeki mitolojik imge ve temaları yorumlayabilmek |
Filmlerdeki mitolojik yapıyı tespit edebilmek |
Filmleri mitolojik paradigmalara göre analiz edebilmek |
Film yaparken mitolojik imge ve temalardan yararlanabilmek. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Mitlerin tarihsel yolculuğu | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
2 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Çağdaş mitlerin incelenmesi | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
3 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sinema ve mitoloji ilişkisi | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
4 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Kahramanın Yolculuğu motifi | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
5 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sinemada kahraman yaratma ve Joseph Campbell | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
6 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sinemada kahraman yaratma ve Joseph Campbell | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
7 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sinema ve mitolojik figürler | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sinemada Mitolojik figürlerin örnek filmleri | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
10 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sinemada Mitolojik figürlerin örnek filmleri | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
11 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sinemanın yarattığı yeni mitolojik figürler | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
12 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sinemanın yarattığı yeni mitolojik figürler | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
13 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Örnek filmler ve mitolojik figürlerin kullanımı | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
14 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Örnek filmler ve mitolojik figürlerin kullanımı | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
15 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Örnek filmler ve mitolojik figürlerin kullanımı | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Tecimer, Ö. (2005). Sinema Modern Mitoloji. İstanbul: Planb Yayıncılık. |
Ferrell, W, K. (2000). Literature and Film as Modern Mythology. Westport: Greenwood Publishing. |
Atayman, V. Çetinkaya, T. (2016). Popüler Sinema'nın Mitolojisi. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. |
Vogler, C. (2009). Yazarın Yolculuğu. İstanbul: Okuyan Us Yayınları. |
Indick, W. (2011). Senaryo Yazarları İçin Psikoloji. İstanbul: Agora Kitaplığı. |
Rank, O. (2014). Doğum Travması. İstanbul: Metis Yayınları. |
Campbell, J. (2010). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu. İstanbul: Kabalcı Yayınevi. |
March, J. (2018). Klasik Mitler. İstanbul: İletişim Yayınları. |
Campbell, J. Moyers, B. (2007). Mitolojinin Gücü. İstanbul: MediaCat. |
Voytilla, S. (2020). Sinema ve Mit. İstanbul: Hil Yayınvevi. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
||||||
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
||||||
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
||||||
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
||||||
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 10 | 2 | 20 |
Ödev | 5 | 2 | 10 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 3 | 3 | 9 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 7 | 2 | 14 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 55 | 0 | 127 |
Genel Toplam | 127 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 5 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |