TR EN

GENEL İŞLETME DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
SIP102 GENEL İŞLETME 2 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. EBRU CENGİZ
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi PELİN ÖZGÜNAY
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu ders ile işletme bilimine ait temel kavramlar, işletmenin amaç ve özellikleri, kültürü, yönetim biliminin tarihsel gelişimi (klasik, neoklasik, ve modern yönetim yaklaşımları), postmodern yönetim teorileri, insan kaynakları, üretim, halkla ilişkiler, pazarlama fonksiyonlarının temelleri ile anlaşılabilmesinin sağlanması ve bu kavramların uygulanması ile ilgili bakış açısı kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriğinde işletme ile ilgili temel kavram ve tanımlar, İşletme ve çevresi, işletmelerin fonksiyonları, yönetim, üretim, pazarlama, İnsan kaynağı ve halkla ilişkiler fonksiyonları, yönetimin fonksiyonları yöneltme, planlama, karar verme, organize etme, koordine etme, denetim konuları incelenmektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

İşletme ile ilgili temel kavramları tanımlar
İşletmenin türlerini bilir ve sınıflandırır
İşletmenin amaçlarını ve özelliklerini bilir
Planlama sürecine uygun olarak faaliyetleri planlar
İşletmedeki fonksiyonları arasında ilişki kurar
İçinde yer aldığı örgütün kültürünü benimser
Koordinasyon ilkelerine bağlı olarak (çalışma) arkadaşları ile işbirliği yapar
Örgütleme süreci kapsamında, işi için oluşturulmuş olan görev tanımlarına uygun olarak faaliyetlerini yürütür

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Yazılı kaynaklar, literatür taraması Ders tanıtımı, ders içeriği hakkında bilgilendirme yapılması teorik, slayt
2 Literatür taraması İşletme Bilimi ve Temel Kavramlar teorik, slayt
3 Literatür taraması İşletmenin Amaçları ve Özellikleri teorik, slayt
4 Literatür taraması İşletmenin Çevresi teorik, slayt
5 Literatür taraması İşletmelerde Kültür teorik, slayt
6 Literatür taraması İşletme Fonksiyonları- Yönetim- Klasik Yönetim Yaklaşımları teorik, slayt
7 Literatür taraması İşletme Fonksiyonları- Yönetim- Neoklasik Yönetim Yaklaşımları teorik, slayt
8 - ARA SINAV -
9 Literatür taraması İşletme Fonksiyonları- Yönetim- Modern Yönetim Yaklaşımları- Sistem ve Durumsallık Yaklaşımları teorik, slayt
10 Literatür taraması Yönetim Fonksiyonları- Planlama- Örgütleme teorik, slayt
11 Literatür taraması Yönetim Fonksiyonları- Yöneltme- Koordinasyon- Denetim teorik, slayt
12 Literatür taraması İşletme Fonksiyonları- Pazarlama Fonksiyonu teorik, slayt
13 Literatür taraması İşletme Fonksiyonları- İnsan Kaynakları Fonksiyonu teorik, slayt
14 Literatür taraması İşletme Fonksiyonları- Üretim Fonksiyonu teorik, slayt
15 Literatür taraması İşletme Fonksiyonları- Halkla İlişkiler Fonksiyonu teorik, slayt
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Atıgan, F. (2014). Yönetim ve Organizasyon. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
Öztaş, N. (2017). Yönetim - Örgüt ve Yönetim Kuramları. Otorite Yayınları, Antalya.
Erol, E. ve Özdemirci, A. (2018). Stratejik Yönetim ve işletme Politikası. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
Can, E., Büyükbalcı, P. ve Bal, Y. (2016). İşletme Bilimine Giriş. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
Çetin, C., Elmalı, E. ve Arslan, M. (2019). İnsan Kaynakları Yönetimi. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
YÖK. (2018). Yönetimde Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Yök Açık Erişim Yayınları.
Robbins, S. P., & Judge, T. A. (2016). Organizational Behavior (Cilt Fourteenth Edition).
Atıgan, F. (2014). Yönetim ve Organizasyon. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
Öztaş, N. (2017). Yönetim - Örgüt ve Yönetim Kuramları. Otorite Yayınları, Antalya.
Erol, E. ve Özdemirci, A. (2018). Stratejik Yönetim ve işletme Politikası. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
Can, E., Büyükbalcı, P. ve Bal, Y. (2016). İşletme Bilimine Giriş. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
Çetin, C., Elmalı, E. ve Arslan, M. (2019). İnsan Kaynakları Yönetimi. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
YÖK. (2018). Yönetimde Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Yök Açık Erişim Yayınları.
Robbins, S. P., & Judge, T. A. (2016). Organizational Behavior (Cilt Fourteenth Edition).
Koçel, T. (2014). İşletme Yöneticiliği. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sağlık ve Sağlık hizmetleri ile ilgili konularda yeterli bilgi düzeyine sahiptir.
2
2
Sağlık muhasebesi ve sağlık maliyet yönetimi uygulaması yapılır.
0
3
Sağlık mevzuatı,sağlık yönetimi,tıbbi terminoloji,sağlık kurumlarında kaynak planlaması,sağlık hizmetleri pazarlaması,tıbbi terminoloji ve sağlık mevzuatı donanımına sahiptir.
0
4
Hastane otomasyon yöntemleri kullanılır.
0
5
Sağlık sektörü ile ilgili bilgileri güncel tutar.
5
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sağlık sektöründe karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi sahibidir.
5
2
Sağlık sektöründe karşılaşılan sorunlara çözümler üretir.
5
3
Sağlık kurallarını bilir ve sağlık kurallarına göre hazırlanır.
0
4
Hastane yönetimi ile ilgili karar alabilecek bilgiye sahiptir.
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sağlık muhasebesi ve maliyeti hesaplarını yapar.
0
2
Sağlık hizmetlerinde görev ve mesuliyet alır.
5
3
Hastane otomasyon yöntemlerini kullanır.
0
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sağlık sistemlerinin sorunlarını bilir sorunlara yönelik çözümler üretir.
5
2
Sağlık kurumlarında, hasta kabul, , randevu, vezne, insan kaynakları, kalite birim,danışma faaliyetlerini yerine getirir.
5
3
Sağlık hizmeti üreten,sunan işletmelerde görev alır.
5
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Takım çalışması olan birimlerde etkin biçimde çalışır.
5
2
Yüklendiği sorumluluğu başarılı ve hızlı biçimde yerine getirir.
5
3
Sağlık alanını ve alanın risklerini bilerek bağımsız kararlar alır.
3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sağlık kurumlarının bağlı olduğu resmi kurumları bilir.
0
2
Sağlık kurumları ile ilgili güncel olayları takip eder.
5
3
Sağlık kurumları işletmeciliği ile ilgili eğitim programlarını takip eder,sağlık kurumları ile ilgili gerekli olan bilgi kaynaklarına ulaşır.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Hasta ve hekim arasında iletişim sağlar.
5
2
Hasta gizliliği konusunda yetkindir.
2
3
Hasta ve hasta yakınları ile iletişim kurar.
5
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sağlık sektörüne has terminoloji bilgisine sahiptir.
2
2
Sağlık kurumları yönetimi,sağlık yönetimi konularında yetkin bilgiye sahip olması gerektiğini bilir.
2
3
Sağlık sektörünü iyi bilerek stratejik kararlar verir.
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 1 14 14
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 1 1
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 4 2 8
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 36 0 123
Genel Toplam 123
Toplam İş Yükü / 25.5 4,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0