ÇAĞDAŞ SİYASİ AKIMLAR DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

SKY319 ÇAĞDAŞ SİYASİ AKIMLAR 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. KAMİL KAYA

Amaç: Bu dersin amacı, modern siyasi akımların ortaya çıkışlarını, gelişimlerini ve toplumsal etkilerini ele alarak, günümüze yansımalarını analiz edebilecek düzeyde çağdaş siyaset düşüncesi altyapısı oluşturmaktır.
İçerik: Dersin içeriğini; çağdaş siyasi akımların düşünsel ve tarihsel temelleri, liberalizm, muhafazakarlık sosyalizm ve marksizm, faşizm, anarşizm, sosyal demokrasi, feminizm, kökten dincilik, yeni sağ ve sol siyasi akımlar gibi konular oluşturmaktadır.

19. ve 20. Yüzyılların siyasal yaşamı üzerindeki etkilerini anlamak üzere modern siyasi ideolojilerin ana temsilcilerinin temel kavramlarını, varsayımlarını ve fikirlerini açıklar. (Explain)
Liberalizm, muhafazakarlık, sosyalizm, milliyetçilik, anarşizm, faşizm, feminizm, kökten dincilik gibi siyasi akımların temel konuları ve kavramlarını tanımlar. (Identify)
Siyasi kavramlar ve gündelik siyasi yaşamın birbiriyle ilişkisini bağdaştırır. (Relate)
Siyasi düşünürlerin içinde yaşadığı sosyal, siyasi ve entelektüel bağlamı keşfeder. (Discover)
Batı siyasi düşüncesine katkılarını belirlemek üzere siyasi düşünürlerin etkilerini ve entelektüel mirasları üzerine sınıflandırmalar yapar. (Catogarize)
Siyaset biliminde yer alan normatif argümanların nasıl oluşturulduğunu ve gerekçelendirildiğini dönemsel olaylar ile ilişkilendirir. (Relate)

1 - Çağdaş Siyasal Akımların Düşünsel ve Tarihsel Temelleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
2 Kitaptan ilgili bölümün okunması Tarihsel Arka plan ve İdeoloji Kavramının Dönüşümü Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
3 Kitaptan ilgili bölümün okunması Liberalizm Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
4 Kitaptan ilgili bölümün okunması Muhafazakarlık Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
5 Kitaptan ilgili bölümün okunması Sosyalizm Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
6 Kitaptan ilgili bölümün okunması Sosyal Demokrasi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
7 Kitaptan ilgili bölümün okunması Marksizm Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
9 Kitaptan ilgili bölümün okunması Milliyetçilik Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
10 Kitaptan ilgili bölümün okunması Faşizm Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
11 Kitaptan ilgili bölümün okunması Anarşizm Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
12 Kitaptan ilgili bölümün okunması Feminizm Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
13 Kitaptan ilgili bölümün okunması Ekolojik Düşünce Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi, İnceleme
14 Kitaptan ilgili bölümün okunması Dini Fundamentalizm Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi, İnceleme
15 Kitaptan ilgili bölümün okunması Genel Değerlendirme Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi, İnceleme

Heywood, A. (2013). Siyasi İdeolojiler, (çev. Kalkan B.), Adres Yayınları, Ankara
Örs. B. (2015). 19. Yüzyıldan 20. Yüzyılda Modern Siyasal İdeolojiler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul
Şenel, A. (2001). Çağdaş Siyasal Akımlar: Liberalizm, Anarşizm, Sendikalizm, Sosyalizm, Faşizm, İmaj Yayınları, Ankara
Heywood, A. (2012). Political Ideologies, 5th Edition, UK: Palgrave Macmillan

Öğrendiği kavramları tanımlar ve sosyal dünyadaki olgusal karşılıklarıyla eşleştirir.
Kavramları ve teorileri, tarihsel-kültürel bağlamı dikkate alarak yorumlar.
Toplumsal problemler karşısında sosyolojik teorileri birbirleriyle karşılaştırır.
Ekolojik, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirliğin dünyanın geleceği için önemini ayırt eder.
Sürdürülebilirlik konusundaki bilgilerini bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak geliştirir.
Sosyoloji alanında yapılmış olan araştırmaların nicel ve nitel verilerini değerlendirir.
Küresel dünyada sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik ve demografik olgular arasındaki kompleks etkileşimleri analiz eder.
Sahip olduğu bilgi ve deneyimi kullanarak bir araştırma tasarlar.
Kültürel görelilik ilkesini, bilimsel ve etik değerleri gözeterek saha araştırması yapar.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin en uygun olanlarını seçerek alana özgü araştırmalarda etkin kullanır.
Ekolojik, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirlik konusundaki bilgileri yaşamının her alanında kullanır.
Hızlı ve yoğun değişimlerin yaşandığı küresel dünyada, kendi alanına yansıyan sorunlara ilişkin araştırma yapar.
Edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla sorgular.
Yaşam boyu öğrenim ilkesini benimseyerek; bilimsel, teknolojik ve güncel gelişmeler ışığında mevcut bilgi ve becerilerini geliştirir.
Alanında yaptığı araştırmalarda etik olarak nesnel davranır.
Edindiği bilgileri, geliştirdiği düşünce ve çözüm önerilerini diğer kişilerle yapıcı ilişkiler kurarak yazılı ve sözlü olarak tartışır.
Sürdürülebilirliği temel alarak kültürel görelilik ilkesini, bilimsel ve etik değerleri meslek yaşamındaki çalışmalara uygular.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9