TV DE KURGU TEKNİKLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HANDE ULUSOY
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi FERHAT ZENGİN

Amaç: Dersin amacı; öğrencilere kurgu teknikleri ile temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
İçerik: Dersin içeriğini, Adobe Promiere Pro CC programı ile yapılacak olan çeşitli kurgu teknikleri uygulamaları oluşturmaktadır.

Kurgunun tarihi ve teknolojisini tanımlar.
Temel kurgu kullanım tekniklerini tanımlar.
Adobe Promiere Pro CC programı ile uygulama yapar.
Profesyonel bir çalışmada kurgunun televizyon programlarındaki rolünü ayırt eder.

1 - Tanışma. Dersin içerik ve yönteminin anlatılması; kullanılacak araç ve gereçlerin tanıtılması. Anlatma tekniği
2 Kitap Okuma, Görsel kaynak izleme Görüntünün oluşması ile birlikte kurgunun tarihsel gelişimi. Kurgunun temel ilkeleri, terimleri ve kavramlarının açıklanması. Anlatma Tekniği (Kurgunun kavramsal ve kuramsal gelişmelerinin görsel örneklerle birlikte sunulması.)
3 Kitap Okuma Kurgu Programları hakkında bilgiler verilmesi, Sinema ve Tv'de kullanılan kurgu programlarının tanıtılması. Anlatma Tekniği (Önemli kurgu programları ve bu programların arayüzlerinin görüntülü olarak incelenmesi.)
4 Kitap Okuma Görüntü formatları ve bu formatların oluşumunun kurgu programları açısından öneminin aktarılması. Temel görüntü formatları hakkında bilgi verilmesi. Anlatma Tekniği (Kameraların kayıt araçları ve formatları hakkında örneklerin sunulması.)
5 Kitap Okuma Kullanılacak olan kurgu programı arayüzünün ve diğer önemli kullanım araçlarının bilgisinin verilmesi. Programın etkin kullanılması için gerekli bilgilerin aktarılması. Anlatma, Örnek Gösterip Uygulama Tekniği (Adobe Promiere Pro kurgu programı üzerinden uygulamanın yapılması.)
6 Öğrenci ödev hazırlama Kurgu programında temel kurgu uygulaması: Görüntü içe aktarma (import), Kesme (Cut), Dışa aktarma (export). Uygulama. Anlatma, Örnek Gösterip Uygulama Tekniği (Adobe Promiere Pro kurgu programı üzerinden uygulamanın yapılması.)
7 Öğrenci ödev hazırlama Kurgu programında temel kurgu uygulaması: Ses ve efekt ekleme, ayarlama. Sesi etkin kullanma teknikleri. Uygulama. Anlatma, Örnek Gösterip Uygulama Tekniği (Adobe Promiere Pro kurgu programı üzerinden uygulamanın yapılması.)
9 Öğrenci ödev hazırlama Kurgu programında temel kurgu uygulaması: Efekt ekleme ve renk düzenleme. Uygulama. Anlatma, Örnek Gösterip Uygulama Tekniği (Adobe Promiere Pro kurgu programı üzerinden uygulamanın yapılması.)
10 Öğrenci ödev hazırlama Kurgulanan görüntü ve seslerin dışa aktarımında önemli bilgilerin aktarımı, farklı formatlarda görüntü alımı. Uygulama. Anlatma, Örnek Gösterip Uygulama Tekniği (Adobe Promiere Pro kurgu programı üzerinden uygulamanın yapılması.)
11 Öğrenci ödev hazırlama Sinema filmi ve televizyon dizilerinde kurgu teknikleri. Anlatma, Tartışma Tekniği (Profesyonel örnek işler analiz edilecek ve tartışılacak.)
12 Öğrenci ödev hazırlama Belgesel, kısa film, müzik klibi, haber gibi türlerin kurgu teknikleri. Anlatma, Tartışma Tekniği (Profesyonel örnek işler analiz edilecek ve tartışılacak.)
13 Öğrenci ödev hazırlama Uygulama Bireysel Çalışma.
14 Öğrenci ödev hazırlama Uygulama Bireysel Çalışma.
15 Öğrenci ödev hazırlama Uygulama Bireysel Çalışma.

Eisenstein, S. (2000), Film Duyumu, İstanbul: Payel Yayınları.
Aleksey Sokolov (2006), Sinema ve Televizyonda Görüntü Kurgusu, İstanbul: Agora Yayınevi.
Rosenberg, John (2011) The Healthy Edit. Creative Editing Techniques for Perfecting Your Movie, Elsevier, Focal Press

Medyanın temel kavramlarını, çalışma alanlarını, kuramlarını ve yaklaşımlarını yorumlar.
Alanıyla ilgili güncel bilgileri iletişim kuramlarıyla ilişkilendirerek açıklar.
İletişim bilimleri ile ilgili temel kavramları tanımlar.
Alanındaki kuramsal bilgileri kullanarak güncel olayları, siyasi, kültürel ve ekonomik gelişmeleri eleştirel bağlamda yorumlar.
Alanındaki bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Reklam, Sinema ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
Televizyon haber ve program türlerinin teknik altyapısı ve içeriği için yeni strateji ve yöntemler belirler.
Alanıyla ilgili kuramsal bilgileri günümüz teknolojisine entegre eder.
Kendi alanları ile ilgili yaratıcı içerik üretir.
Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri yorumlar.
Farklı izleyici kitleleri için TV programları üreterek bilgi ve deneyimlerini paylaşır.
Haberin üretiminden sunum aşamasına kadar bir ekip çalışmasında lider ya da ekip üyesi olarak görev alır ve ekip içinde kendilerine verilen görevleri yerine getirir.
Medyanın üretim süreçlerini ve bu süreçlerde kullanılan teknik altyapı ve yaratıcı yaklaşımlara ilişkin temel bilgiyi kazanır.
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
Programcılık ve habercilik alanlarındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için iş birliği yapar.
Ulusal ve uluslar arası gündemde yer alan olayları izleyerek toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenler.
Gündeme ilişkin yazılı, sözlü ve görsel çalışmaları takip ederek yorumlar.
Alanıyla ilgili bilgi ve becerilerini, hukuki, toplumsal ve etik sorumluluklarını da göz önünde tutarak uygular.
Bir medya profesyonelinde bulunan kamera kullanımı, editöryal süreç kontrolü, ekip liderliği ve yaratıcı içerik üretimi gibi özellikler gösterir.

Toplam İş Yükü / 25.5 6