TR EN

DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY340 DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRLERİ 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SEZER CİHAN KESKEN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı öğrencilerin yemek kültürü ve diğer ülkelerle benzerlik/farklılıkları hakkında temel olarak fikir sahibi olmalarını sağlamaktır.
İçerik: Ülkeler yaşam tarzını, damak zevklerini, inançlarını, ürünlerini, pişirme yöntemleri, gastronomi literatürüne kazandırılan önemli kavramları ve ülkelerin yemek kültürlerini kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Mutfak kültürlerini, beslenmeyi, yemek hazırlama ve tüketim alışkanlıklarını öğrenir.
Avrupa, Afrika ve Asya mutfaklarına özgü yemek hazırlama tekniklerini öğrenir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Dersin Tanıtımı: Dünya Mutfak Kültürleri Temel kavramların tanımlanması ve açıklanması Kavram haritası yapma, sorular ve cevaplar, anlatma
2 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Kavramsal Çerçeve Ulusların Mutfak Kültürleri ve Boyutları Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
3 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Kavramsal Çerçeve Ulusların Mutfak Kültürleri ve Boyutları Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
4 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Avrupalı Gastronomi Asyalı Gastronomi Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
5 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Türkiye'de Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
6 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi İspanya'da Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
7 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Fransa'da Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Britanya'da Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
10 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Almanya'da Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
11 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Italya'da Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
12 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Rusya'da Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
13 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Amerika'da Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
14 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Çin'de, Japonya'da ve Kore'de Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
15 Ön Hazırlık, Literatür İncelemesi Orta Doğuda Yemek Kültürü Anlatma yöntemi, Sorular ve Cevaplar, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Sarıışık, M.(2017). Uluslararası Gastronomi, Ankara: Detay Yayıncılık.
Sarıışık, M.(2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Ankara: Detay Yayıncılık.
Julia Abramson,(2007). Food Culture in France, Food Culture around the World, Ken Albala, Series Editor, Greenwood Press, Westport,

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama Sınav Yapılma Şekli
Ara Sınav (Vize) 1 50
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50
TOPLAM 2 100
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Havacılık Yönetiminin tarihsel gelişim sürecini açıklar.
0
2
Havayolu Taşımacılığı ile ilgili bilgisayar programlarını kullanır.
0
3
Havacılık yönetimi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
0
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanındaki bilgi ve olguları sosyal bilimlerin hukuk, sosyoloji, felsefe ve tarih gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
0
2
İşletmenin temel fonksiyonları arasındaki ilişkileri ve bu fonksiyonlar arasındaki etkileşimleri sınıflandırır.
0
3
Alanıyla ilgili bilgi ve becerilerini iş sağlığı ve güvenliğinin hukuki boyutunu göz önünde tutarak uygular.
0
4
Girişimcilik ve yenilikçilik kavramlarını alanıyla ilişkilendirir.
1
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Havayoluyla ilgili operasyonel faaliyetleri yönetir.
0
2
Yaşam boyu öğrenme becerileri kazanarak, alanı ile ilgili bilgilerini, toplumsal sorumluluk bilinciyle iş yaşamında kullanır.
1
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında, ilgili kurumlarla mevzuata uygun yazılı anlaşmaları hazırlar.
0
2
Alanıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçerek iş yaşamında kullanır.
0
3
Ekip üyesi olarak havacılık faaliyetlerinin planlanmasından uygulanmasına kadar tüm aşamaları yönetir.
0
4
Hava taşımacılığı ile ilgili paydaşları ile işbirliği yapar.
0
5
Alanıyla ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirir.
0
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
0
2
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunların çözümü için bireysel ya da ekip üyesi olarak karar verir.
0
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
0
2
Öğrenme gereksinimlerini belirleyerek öğrenme hedefleri doğrultusunda kendisinin ve sorumluluğu altındaki kişilerin performanslarının geliştirilmesine yönelik faaliyetleri uygular.
0
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili kişi ve kurumlarla yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar.
0
2
Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek ilgili birimlere açıklar.
0
3
Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenler.
0
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Havacılık ve işletme bilgilerini kullanarak havalimanları ve terminal operasyonlarını etkin bir biçimde yönetir.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 10 3 30
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 1 4 4
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 41 0 122
Genel Toplam 122
Toplam İş Yükü / 25.5 4,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0