Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
BUS336 |
PRODUCTION MANAGEMENT |
6 |
3 |
3 |
7 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
İngilizce |
Level of the Course Unit : |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : |
Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
Dr.Öğr.Üyesi ÇAĞLA TUĞBERK ARIKER |
Instructor(s) of the Course Unit |
|
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
Dersin amacı, Üretim yönetimi alanındaki temel kavramları ve başlıca karar konularını ortaya koymak, uygun çözüm aralıklarını göstermek; Üretim/işlemler yönetimindeki başlıca yöntem ve araçları tanıtmak, bir mamulü elde mevcut kaynakları en ekonomik şekilde kullanarak istenilen miktar, kalite ve zaman koşullarına uygun en düşük fiyatla üretmenin ne şekilde yapılabileceğini ifade etmektir. |
Contents of the Course Unit: |
Dersin içeriği, Üretim yönetiminin temel kavramlarının, üretim sistemlerinin öğrenilmesinin yanında verimliliğin anlaşılması. Mamul tasarımı nasıl yapılır, talebi nasıl tahmin ederiz ile teknoloji seçiminde nelere dikkat etmeliyiz vb. üretim safhalarının incelenmesi ve yorumlanmasının yapılmasıdır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
Süreç ve teknoloji seçimini tanımlar. |
Kapasite planlamasını açıklar. |
Kalite yönetimi ve proje planlama ile verimlilik modellerini tartışır |
Üretim yönetimi ve küresel rekabetin ilişkisini değerlendirir |
Üretim stratejileri ve ürün tasarımını analiz eder. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Üretim Yönetiminin Temel Kavramları |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
2 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Üretim Sistemleri |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
3 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Verimlilik |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
4 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Mamul Tasarımı |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
5 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Mamul Tasarımı |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
6 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Teknoloji Seçimi |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
7 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Kuruluş Yerinin Seçimi |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Kitabın ilgili bölümleri |
İşyeri Düzenleme |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
10 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Lojistik Yönetimi |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
11 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Kapasite Planlaması |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
12 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Tamir-Bakım Planlaması |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
13 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Stok Kontrolü |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
14 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Üretim Yönetiminin Temel Kavramları |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
15 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Üretim Sistemleri |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Kobu, B. (2010). Üretim Yönetimi. Beta Yayınları. |
Yamak, O. (1999). Üretim Yönetimi. Basım, İstanbul: Alfa. |
Buffa, E. S. (1973). Modern production management (No. TS155. B8313 1965.). Wiley. |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of business.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Explain business functions and processes based on current scientific sources.
|
|
|
2 |
|
|
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Relate internationally valid business cases with the theories and concepts of other social sciences.
|
|
|
2 |
|
|
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has.
|
|
|
|
3 |
|
|
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Use the theoretical and factual knowledge in business for occupational practices.
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
Solve individual and organizational problems in business life.
|
|
|
2 |
|
|
|
3 |
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Plan research and work using knowledge and skills gained in the field of business.
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
Organize the activities for organizational goals and purposes independently.
|
|
|
|
3 |
|
|
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on business to related stakeholders in written and verbal ways.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Use the information and communication technology software and equipment required for business.
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Apply the social, scientific, cultural and ethical values at the stages of collection of data, their implementation, interpretation and announcement of results in the field of business.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life.
|
|
|
|
|
4 |
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
3 |
42 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
2 |
6 |
12 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
14 |
1 |
14 |
Ödev |
14 |
2 |
28 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
14 |
1 |
14 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
1 |
10 |
10 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
1 |
10 |
10 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
76 |
0 |
174 |
|
Total Workload of the Course Unit |
174 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
6,8 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
7,0 |
|