TR EN

PRODUCTION MANAGEMENT PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BUS336 PRODUCTION MANAGEMENT 6 3 3 7

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi ÇAĞLA TUĞBERK ARIKER
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Dersin amacı, Üretim yönetimi alanındaki temel kavramları ve başlıca karar konularını ortaya koymak, uygun çözüm aralıklarını göstermek; Üretim/işlemler yönetimindeki başlıca yöntem ve araçları tanıtmak, bir mamulü elde mevcut kaynakları en ekonomik şekilde kullanarak istenilen miktar, kalite ve zaman koşullarına uygun en düşük fiyatla üretmenin ne şekilde yapılabileceğini ifade etmektir.
Contents of the Course Unit: Dersin içeriği, Üretim yönetiminin temel kavramlarının, üretim sistemlerinin öğrenilmesinin yanında verimliliğin anlaşılması. Mamul tasarımı nasıl yapılır, talebi nasıl tahmin ederiz ile teknoloji seçiminde nelere dikkat etmeliyiz vb. üretim safhalarının incelenmesi ve yorumlanmasının yapılmasıdır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Süreç ve teknoloji seçimini tanımlar.
Kapasite planlamasını açıklar.
Kalite yönetimi ve proje planlama ile verimlilik modellerini tartışır
Üretim yönetimi ve küresel rekabetin ilişkisini değerlendirir
Üretim stratejileri ve ürün tasarımını analiz eder.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitabın ilgili bölümleri Üretim Yönetiminin Temel Kavramları Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
2 Kitabın ilgili bölümleri Üretim Sistemleri Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
3 Kitabın ilgili bölümleri Verimlilik Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
4 Kitabın ilgili bölümleri Mamul Tasarımı Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
5 Kitabın ilgili bölümleri Mamul Tasarımı Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
6 Kitabın ilgili bölümleri Teknoloji Seçimi Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
7 Kitabın ilgili bölümleri Kuruluş Yerinin Seçimi Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
8 - ARA SINAV -
9 Kitabın ilgili bölümleri İşyeri Düzenleme Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
10 Kitabın ilgili bölümleri Lojistik Yönetimi Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
11 Kitabın ilgili bölümleri Kapasite Planlaması Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
12 Kitabın ilgili bölümleri Tamir-Bakım Planlaması Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
13 Kitabın ilgili bölümleri Stok Kontrolü Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
14 Kitabın ilgili bölümleri Üretim Yönetiminin Temel Kavramları Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
15 Kitabın ilgili bölümleri Üretim Sistemleri Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Kobu, B. (2010). Üretim Yönetimi. Beta Yayınları.
Yamak, O. (1999). Üretim Yönetimi. Basım, İstanbul: Alfa.
Buffa, E. S. (1973). Modern production management (No. TS155. B8313 1965.). Wiley.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of business.
2
2
Explain business functions and processes based on current scientific sources.
2

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Relate internationally valid business cases with the theories and concepts of other social sciences.
2

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has.
3

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use the theoretical and factual knowledge in business for occupational practices.
3
2
Solve individual and organizational problems in business life.
2
3
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems.
4

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Plan research and work using knowledge and skills gained in the field of business.
3
2
Organize the activities for organizational goals and purposes independently.
3

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach.
2
2
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on business to related stakeholders in written and verbal ways.
4
2
Use the information and communication technology software and equipment required for business.
5

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply the social, scientific, cultural and ethical values at the stages of collection of data, their implementation, interpretation and announcement of results in the field of business.
2
2
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life.
4

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 2 6 12
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 1 14
Ödev 14 2 28
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 14 1 14
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 10 10
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 76 0 174
Total Workload of the Course Unit 174
Workload (h) / 25.5 6,8
ECTS Credits allocated for the Course Unit 7,0