TR EN

INTRODUCTION TO GASTRONOMY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GSY115 INTRODUCTION TO GASTRONOMY 1 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı öğrencilerin gastronomi tanımı ve gastronomi dalının diğer alanlarla etkileşimi hakkında temel fikir sahibi olmalarını sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: Gastronominin tanımı, temel kavramları, tarihçesi, mutfak ekipman ve aletleri, mutfak akımları, mutfakta hijyen ve iş akışı.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Gastronomi ve gastronomi ile ilgili terimleri tanımlar.
Tarihsel açıdan gastronomiyi ve gastronomik kültürleri yorumlar.
Temel mutfak ekipman ve aletlerini sınıflandırır.
Mutfaktaki temel hijyen prensiplerini açıklar.
Mutfak akımlarını listeler.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 - Gastronominin Temel Kuramları Kültürel ve Tarihsel Perspektiften Değerlendirme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
2 Kitap Okuma Lezzet Fizyolojisi, Kültürel Lezzet Algılarını Etkileyen Faktörler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Literatür Araştırması Çağdaş Mutfak Akımları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
4 Güncel Sektör Araştırması Yiyecek-İçecek İşletmelerine Genel Bakış Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
5 Kitap Okuma Mutfak Ekipman ve Aletleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kitap Okuma Mutfak Planlamaları ve İş Organizasyonları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Kitap Okuma Mutfak Planlamaları ve Bölümleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Mutfak Planlamaları ve İş Güvenliği Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kitap Okuma Gıda Satın Alma ve Depolama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Makale Okuma Teknik Şartname ve Tarif Okuma/Yazma Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Araştırma Mutfak İçi Gıda Hijyeni ve Yönetimi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
13 Kitap Okuma Mutfak Hesaplamaları – Mutfak İçi Ölçü Cihazları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kitap Okuma Mutfak Hesaplamaları - Mutfak içi Ölçü Kullanımı ve Çeşitleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kitap Okuma Dijital Gastronomi ve Sosyal Medya Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık.
Pollan, M. (2007). Etobur-Otobur İkilemi, Penguin.
Brillat-Savarin, J.A. (2012). Lezzetin Fizyolojisi, Oğlak, Ankara.
Orhun, D ve Akıllı, K. (2019). Yedikleriniz Davranışlarınız Olur. Velespit Yayınları.
Food In Life, Food Time Dergi, Food and Travel (Süreli Yayın).

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can define basic concepts about gastronomy.
2
Can interpret basic concepts, study areas and approaches related to the field.

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can relate the information and facts about the field to the social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
2
Can compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can analyze the eating and drinking art, the related systems and structures.
2
Can prepare technical infrastructure and contents of the culinary activies.

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
2
Can collaborate with the shareholders to present new challenging ideas and products for the market.
3
Can integrate basic cooking techniques and product preparation principles into today's technology.
4
Can plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can calculate costing in the food and beverage facilities.
2
Can carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in the food and beverage business.
3
Can organize national and international competitions and fairs.

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can examine developments, changes and innovations in the field by acceptng lifelong learning as a principle.
2
Can find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can express his/her ideas verbally and orally by using presentation and communication techniques.
2
Can organize all gastronomy-related activities.

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can interpret ethical values and legal regulations according to the codexes.
2
Can design communial and social pojects using historical, cultural and geographical values.
3
Can perform scientific researche and study using knowledge and skills related to his field.

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 10 2 20
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 47 0 153
Total Workload of the Course Unit 153
Workload (h) / 25.5 6
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0