TR EN

BESLENME İLKELERİ VE UYGULAMALARI I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY145 BESLENME İLKELERİ VE UYGULAMALARI I 1 6 4 6

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlık arasındaki ilişkiyi gösterir.
Besin ögelerinin günlük tüketim miktarlarını gösterir ve önerilere göre karşılaştırır.
Genel beslenme durumu, beslenme alışkanlıklarını ve diyet örüntüsünü ana hatlarıyla belirtir.
Farklı yaş ve gruplarına göre beslenme önerileri düzenler.
Menü planlama ilkelerini uygular ve uygun menüleri biçimlendirir.
Hazırlama, pişirme ve ölçüm yöntemlerini sürdürülebilir beslenme ilkelerine bağlı kalarak manipüle eder.
Karbonhidratların genel özelliklerini, sindirim ve emilim süreçlerini ve vücut fonksiyonları açısından önemini açıklar.
Proteinlerin genel özelliklerini, sindirim ve emilim süreçlerini ve vücut fonksiyonları açısından önemini açıklar.
Karbonhidratlar ve proteinlerin kaynaklarını gösterir ve gereksinimlerini hesaplar.
Tahıllar, yumurta, süt, et ve kurubaklagillerin hazırlama ve pişirme tekniklerini takip eder ve oluşan kimyasal reaksiyonları açıklar.
Vitamin ve mineral kaybını önleyecek hazırlama, pişirme ve ölçüm tekniklerini uygular ve takip eder.