SOSYOLOJİYE GİRİŞ II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

SOS102 SOSYOLOJİYE GİRİŞ II 2 3 3 6

Amaç: Dersin amacı; SOS 115 Sosyolojiye Giriş dersini zorunlu olarak almış olan öğrencilerin sosyolojinin konular arasındaki bağıntıları görerek sosyolojik gerçeklikteki parça-bütün bağıntısını kurabilmeleri ve böylece sosyolojik hayalgücü kazanmalarını sağlamaktır. Dersin sonunda öğrencilerin temel sosyolojik kavramları hatırlaması ve açıklaması, sosyolojik olguları değişim süreci içinde hem kurum olarak hem de etkileşim ağı olarak ayırd edebilmesi ve bunun yanında küresel dünyadaki anlam, örüntü ve süreçleri sosyolojik bilgiyi kullanarak yorumlaması, sosyolojik bilginin üretilmesinde yöntem ve araştırmanın işlevini açıklaması amaçlanmaktadır.
İçerik: (Güz Dönemi dersi olan SOS 115 Sosyolojiye Giriş, İİSBF ortak programında bir dönemlik dersdir. Fakültenin tüm Bölümlerindeki öğrenciler bu dersi almaktadır. SOS 116 Sosyolojiye Giriş ise bahar döneminde sadece Sosyoloji Bölümü öğrencilerine verilmektedir. Bu yüzden bu derste yeni konuların yanısıra, güz döneminde zorunlu olarak özetlenerek ele alınan bazı önemli konular genişlemesine ve derinlemesine işlenecektir. Her bir konunun birbiri ile olan bağıntıları somut olgusal örnekler üzerinden açıklanacaktır.) Bu dersin içeriğini; Grup, Organizasyon ve Kurum Arasındaki Bağıntı, Modernleşme, Küreselleşme ve Kültür Arasındaki Bağıntı, Kültür ve Bileşenleri: Bilişsel kültür, davranışsal kültür, maddi kültür ve Semboller arasındaki bağıntılar oluşturmaktadır. Ayrıca yeni toplumsal hareketler küreselleşme süreci içinde ele alınacaktır.