Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
IMI357 | İLERİ GÖRSEL ANLATIM TEKNİKLERİ | 5 | 3 | 3 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Öğrencilere, Revit programı kullanılarak yapı bilgi modelleme prensipleri doğrultusunda üç boyutlu modelleme yapma becerisi kazandırmak. |
İçerik: | Autodesk Revit programı aracılığı ile yapısal modelleme aşamasından iç mekan tasarımı evresine kadar bir binanın adım adım modellenmesi, iç mekan kalitesi gereksinimleri doğrultusunda gerekli analizlerin program aracılığı ile yapılması. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
BIM (Building Information Modeling/Yapı Bilgi Modellemesi) prensipleri tanımlanır. |
Revit programı aracılığı ile üç boyutta yaptığı modelleri aynı anda teknik çizim formatında inceleyebilir ve sunabilir. |
Çalışmalarındaki analizleri ve verileri program aracılığı ile listeleyebilir. |
Modele işlediği her yapısal elemanı aynı anda hem üç boyutta hem iki boyutlu teknik çizimlerde göreceği için binayı bütüncül olarak algılama yeteneği gelişir. |
Revit ile yaptığı modelleri destekleyici programlarla analiz edebilir ve görselleştirebilir. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Ders izlencesinin gözden geçirilmesi. Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, Program hakkında ön hazırlık | Dersinin tanımı. BIM prensipleri hakkında genel bilgi verilmesi, BIM disiplini ile çalışılan projelerde kullanılabilecek bilgisayar destekli tasarım programları genel bilgilendirme | Yüz yüze ders anlatımı |
2 | Program komutları hakkında araştırma | Revit programı arayüz tanıtımı, linkli dosyalarla çalışma prensibinin anlatılması ve strüktürel elemanların modellenmesi. | sınıf içi çizim uygulaması |
3 | Program komutları hakkında araştırma | Yapısal elemanların modellenmesi ve strüktür dosyası ile bağlantı kurma (dosya linkleme) sisteminin anlatılması. | sınıf içi çizim uygulaması |
4 | Program komutları hakkında araştırma | Kapı, pencere gibi mimari elemanların model içine yerleştirilmesi, eleman sınıflarına göre model gruplarının oluşturulması. | sınıf içi çizim uygulaması |
5 | Program komutları hakkında araştırma | Otomatik ve manuel merdiven oluşturma, merdiven hesap ayarları ve korkuluklar. | sınıf içi çizim uygulaması |
6 | Program komutları hakkında araştırma | Mass modelleme ile amorf formların oluşturulması ve yapısal eleman haline getirilmesi. | sınıf içi çizim uygulaması |
7 | Program komutları hakkında araştırma | Family modelleme ile iç mekan tefrişlerinin modellenmesi. | sınıf içi çizim uygulaması |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Program komutları hakkında araştırma | Kaplama ve material atama komutlarının kullanımı, modele veri girme. | sınıf içi çizim uygulaması |
10 | Program komutları tekrarı | Listeleme (Schedule) komutlarının kullanımı ile BIM disiplininin dokümantasyon aşamasına geçiş. | sınıf içi çizim uygulaması |
11 | Program komutları tekrarı | Dosyaların iki ve üç boyutlu olarak import ve export ayarları. | sınıf içi çizim uygulaması |
12 | Program komutları tekrarı | Entegre render programları ile modelin görselleştirmesi, render malzemesi ayarları. | sınıf içi çizim uygulaması |
13 | Program komutları tekrarı | Entegre render programları ile modelin görselleştirmesi, ışık ayarları. | sınıf içi çizim uygulaması |
14 | Program komutları tekrarı | Entegre render programları ile modelin görselleştirmesi, render ayarları. | sınıf içi çizim uygulaması |
15 | Program komutları tekrarı | Genel Tekrar | sınıf içi çizim uygulaması |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Issa, R. R. A., & Olbina, S. (Eds.). (2015). Building information modeling : Applications and practices. American Society of Civil Engineers. |
Özorhon, B. (2018). Yapı bilgi modellemesi = Building information modeling [BIM]. Abaküs |
Henessy, J., L. & Patterson, D., A. (2017), Computer Architecture: A Quantitative Approach, Cambridge: Morgan Kaufmann Publisher, 3rd Edition. |
Keeling, M. (2017), Design It!: From Programmer to Software Architect, The Pragmatic Bookshelf. |
Lobur, J. & Null, L. (2015), Essentials Of Computer Organization And Architecture, Sudbury: Jones and Bartlett Publishers, 4th Revision Edition. |
Farrelly, L. (2015), Mimarlıkta Sunum Teknikleri (Feyza Akder, Çev.), İstanbul: Literatür Yayıncılık. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
||||||
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
||||||
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
||||||
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
||||||
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 12 | 3 | 36 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 12 | 3 | 36 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 42 | 0 | 126 |
Genel Toplam | 126 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 4,9 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |