TR EN

SİNEMA VE FELSEFE DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
STV357 SİNEMA VE FELSEFE 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Sinema ve Felsefe dersi felsefi bir bakışla filmlerin analiz edilmesini amaçlar. Bu bağlamda pek çok felsefecinin sinemayla ilişkisini ele alır.
İçerik: Sinema ve felsefe kuramlarının karşılaştırılması ve filmlerin felsefi boyutta incelenip eleştirilebilme yetisinin geliştirilebilmesi dersin içeriğini oluşturur.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Sinema eserlerini kavramsal olarak tanımlayabilme.
Filmleri felsefi açıdan inceleyebilmek ve eleştirebilmek.
Sinema kuramlarını felsefi kuramlarla karşılaştırabilmek.
Bir filmi felsefi olarak tasarlayabilmek.
Film olgusunu farklı parametrelerden değerlendirebilmek.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Sinema ve felsefeye giriş Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
2 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Felsefeyi filme almak Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
3 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Sinematografik bir olgu olarak Platon’un mağarası Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
4 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Filmsel olgunun felsefesi Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
5 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Uzay Zaman Madde: Bergson Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
6 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Felsefe üzerine film yapılabilir mi?: Eisenstein Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
7 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Sinemanın Ontolojisi: Bazin Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Teknoloji hakkında soruşturma: Heidegger Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
10 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Wim Wenders sineması Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
11 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Deleuze: felsefe ve sinema teorisi Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
12 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Deleuze: felsefe ve sinema teorisi Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
13 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Sinemanın felsefesi nedir? Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
14 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Görüntülerin Yazgısı: Rancière Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
15 Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma Özgürleşen Seyirci Anlatım, Film İncelemesi ve Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Chateau, D. (2003). Cinéma et Philosophie. Paris: Nathan Yayınları.
Demirdöven, K. (2011). Felsefenin Düşüşü Sinemanın Yükselişi: Felsefenin Işığında Sinema. İstanbul: Es Yayınları.
Deleuze, G. (2014). Sinema I: Hareket İmge. Soner Özdemir (çev.). İstanbul: Norgunk Yayınları.
Zizek, S. (2009). Hitchcock ya da Bir Filmi Yeniden Çekmenin Özel Bir Yolu Var Mı?. İstanbul: Encore Yayınları.
Bogue, R. (2021). Deleuze Sinema ve Felsefe. Ekrem Ekici (çev.). İstanbul: Küre Yayınları.
Cox, D. & Levine, M. (2018). Filmle Düşünmek: Felsefe Yapmak ve Film İzlemek. Onur Orhangazi (çev.). Ankara: Ütopya Yayınevi.
Soysal A. (2021). Deleuze Bir Yeni Metafizikçi. İstanbul: MonoKL Yayınları.
Deleuze, G. (2021). Sinema II: Zaman-İmge. Burcu Yalım & Emre Koyuncu (çev.). İstanbul: Norgunk Yayınları.
Öztürk, S. (2018). Sinema Felsefesine Giriş Film - Yapımı Felsefe. Ankara: Ütopya Yayınevi.
Kabadayı, L. (2013). Film Eleştirisi: Kuramsal Çerçeve ve Sinemamızdan Örnek Çözümlemeler. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 3 42
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 3 3 9
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 47 0 125
Genel Toplam 125
Toplam İş Yükü / 25.5 4,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0