Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
GKP104 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | 2 | 4 | 3 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Bu dersin amacı, öğrencilerin gıda ve mikrobiyoloji arasındaki ilişkiyi anlaması, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynakları ve sebep oldukları olumsuz değişimleri tanımlayabilmesi, gıdalarda bulunabilecek muhtemel patojenleri ve gıda kaynaklı hastalıkları öğrenmesi, gıdalarda mikroorganizmaların kontrolü için alınabilecek önlemler hakkında bilgi sahibi olması ve temel mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirebilmesidir. |
İçerik: | Bu ders; Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar, çeşitli ürünlerin bozulması, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ve mikroorganizmaların bulaşmasının kontrolünü içermektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Gıda mikrobiyolojisi alanına ait kavramları tanır. |
Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynaklarını hakkında bilgi sahibi olur. |
Gıdalarda bulunan bozulma yapan ya da patojen mikroorganizmaları sınıflandırır. |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların gelişimi etkileyen faktörleri bilir. |
Gıda gruplarında bozulma tiplerini ve nedenlerini açıklar. |
Gıdalarda mikroorganizma gelişiminin kontrolü için geliştirilen yöntemleri bilir. |
Temel gıda mikrobiyolojisi analizlerini uygular. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Gıda ve mikrobiyoloji ilişkisi | Anlatım, soru cevap, uygulama |
2 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları | Anlatım, soru cevap, uygulama |
3 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Mikrobiyal gelişmenin özellikleri | Anlatım, soru cevap, uygulama |
4 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Gıdalarda mikroorganizma gelişmesine etki eden faktörler | Anlatım, soru cevap, uygulama |
5 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Gıdalarda bulunan önemli bakteriler ve özellikleri | Anlatım, soru cevap, uygulama |
6 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Gıdalarda bulunan önemli küfler, mayalar ve özellikleri | Anlatım, soru cevap, uygulama |
7 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Gıda bileşenlerinin mikrobiyal metabolizması, mikrobiyolojik analizleri | Anlatım, soru cevap, uygulama |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Hayvansal ürünlerin mikrobiyolojisi ve tipik bozulmalar | Anlatım, soru cevap, uygulama |
10 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Bitkisel ürünler, içecekler, sıvı tatlandırıcılar, şekerlemeler, sosların mikrobiyolojisi ve tipik bozulmalar | Anlatım, soru cevap, uygulama |
11 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Çeşitli fermente gıdaların, konservelerin mikrobiyolojisi ve tipik bozulmalar | Anlatım, soru cevap, uygulama |
12 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar | Anlatım, soru cevap, uygulama |
13 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Mikroorganizmaların bulaşmasının kontrolü: Temizlik, sanitasyon, dezenfeksiyon ve fiziksel yöntemler | Anlatım, soru cevap, uygulama |
14 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Mikroorganizmaların bulaşmasının kontrolü: Isıl işlemlere, düşük sıcaklık, su aktivitesi ve pH uygulamaları | Anlatım, soru cevap, uygulama |
15 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Mikroorganizmaların bulaşmasının kontrolü: Modifiye atmosfer, vakum paketleme, antimikrobiyal ajanlar, ışınlama, yeni proses teknikleri ve engel kavramı | Anlatım, soru cevap, uygulama |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Erkmen, O.(ed). (2021). Gıda Mikrobiyolojisi. Ankara; Elif Yayınevi. |
Ray, B., Buhnia, A. (2021). Fundamental Food Microbiology. Florida; CRC Press. |
Ünlütürk, A., Turantaş, F.(ed.). (2020). Gıda Mikrobiyolojisi. İzmir; Sidas Yayınları. |
Tayar, M., Hecer, C. (2015).Gıda Mikrobiyolojisi. Bursa; Dora Yayınları. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda yönetmelik ve mevzuat koşullarını kavrayarak risk tespitinde bulunur.
|
2 | |||||
2 |
Gıda bileşenlerinin karakteristik özelliklerini analiz eder.
|
0 | |||||
3 |
Etkin bir şekilde numune alabilir, deney ve analiz aracılığıyla veri toplar.
|
5 | |||||
4 |
Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirir.
|
5 | |||||
5 |
Elde ettiği verileri yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanır.
|
5 | |||||
6 |
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine bağlı üretilen ürünlerin kalite kontrolü ve kalite kriterlerinin tespitinde bulunur.
|
5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Temel matematik ve fen bilimleri konularında temel teknik bilgileri kullanır.
|
2 | |||||
2 |
Gıda ürünleri ve bileşenleri hakkında bilgi sahibi olup bu bilgileri gıda işlemede kullanır.
|
0 | |||||
3 |
Gıda alanında farklı ve güncel tekniklerle araştırma yapıp bilgilerini kullanır.
|
5 | |||||
4 |
Gıda alanında, mesleki etik ve genel ahlaki değerleri benimser.
|
5 | |||||
5 |
Gıda ile ilgili mikrobiyolojik terimleri kullanır.
|
5 | |||||
6 |
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine ilişkin bilgi kazanır.
|
3 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretir ve AR-GE çalışmalarında yer alır.
|
1 | |||||
2 |
Gıda sektöründe üretim ve/veya AR-GE alanlarında sorumluluk alır.
|
1 | |||||
3 |
Gıda güvenliği ve üretim teknolojileri ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
|
5 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere ilişkin öngörülen kontrol ve analizleri yürüterek ilgili mevzuata uygunluğunun tespiti sorumluluğunu alır.
|
4 | |||||
2 |
Gıda Laboratuvarlarında deney yaparak, sonuçları sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
|
5 | |||||
3 |
Gıda laboratuvarlarında alanı ile ilgili temel cihaz ve ilgili teknolojileri kullanır.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda laboratuvardaki fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyoloji analizleri uygular.
|
5 | |||||
2 |
Gıda hijyen uygulamalarında görev alır.
|
5 | |||||
3 |
Sorumlulukları dahilinde takım çalışmalarında yer alır veya bireysel çalışır.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir.
|
5 | |||||
2 |
Kendini yenileyerek alanındaki mesleki ve akademik gelişmeleri sürdürür, geliştirir ve kullanabilir.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlayabilir.
|
3 | |||||
2 |
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkili biçimde kullanır.
|
3 | |||||
3 |
Alanı ile ilgili güncel çalışmaları takip edecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
|
0 | |||||
4 |
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
3 | |||||
5 |
Alanı ile ilgili ekip çalışmalarında yer alabilir.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda sorumluluk alabilir.
|
5 | |||||
2 |
Çeşitli gıda ürünlerinin üretim ve kalite tespitinde görev alabilir.
|
5 | |||||
3 |
Gıda hijyeni ve sanitasyonunun değerlendirilmesinde yetkinliği bulunabilir.
|
5 | |||||
4 |
Gıda mevzuatının takibi ve uygulanmasında görev alabilir.
|
1 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 3 | 39 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 13 | 2 | 26 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 13 | 2 | 26 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 5 | 5 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 57 | 0 | 131 |
Genel Toplam | 131 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 5,1 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |