TR EN

SERVICE TECHNIQUES AND PROFESSIONAL ETIQUETTE DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GAS223 SERVICE TECHNIQUES AND PROFESSIONAL ETIQUETTE 3 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi KAYODE KOLAWOLE Eluwole
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı öğrencileri temel servis prensipleri hakkında donanımlı hale getirerek klasik ve modern usüllerde servis yapma yeterliklerini geliştirmektir.
İçerik: Bu dersin içeriği konukları karşılama ve eşlik etme, menü kartı takdim etme, sipariş alma, hesap takdim etme, farklı usül ve konseptlerde servis becerisi geliştirmektir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Öğrenciler servis türleri arasındaki farkları ayırt eder.
Görgü kurallarının tanımını yapar.
İletişim ile beden dilinin ilişkisini açıklar.
Sofra protokol kurallarını sıralar.
Servis esnasında yaşanabilecek beklenmeyen olaylar karşısında eyleme geçer.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Derse giriş, amaç ve içerik, Yiyecek ve İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması, Servis Tekniklerinin Belirlenmesi Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
2 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis ve Misafirperverlik, Hizmetçi/Sunucu, İşin Nitelikleri, Restoran Organizasyonunda Rolü Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
3 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Dünya servisleri Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
4 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Çeşitleri ve Tablo Ayarları, Fransızca Servis, Rusça Servis, İngilizce Servis Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
5 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Çeşitleri ve Masa Ayarları, Amerikan Servis, Banket Servisi, Aile Tarzı Servis Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
6 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Çeşitleri ve Masa Ayarları, Büfeler, Salata Barları, İstiridye Barları ve Tatlı Sofraları Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
7 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Genel tekrar Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Hazırlığı, Yemek Odası Hazırlığı, Menünün İncelenmesi Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
10 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servise Başlama, Konukları Yerleştirme ve Yaklaşma, Uygun Konuşma Konuları, Yemek Zamanı Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
11 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Sırasında, Servis Masaları ve Kabinler, Servis Sırasında Verimlilik, Olağandışı Durumların üstesinden gelme Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
12 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Özel Günler, Bayramlar, Resepsiyonlar için Protokol Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
13 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Güvenlik, Sanitasyon ve Acil Durum Prosedürleri Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
14 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Bar, Alkollü İçecek Servis Teknikleri Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
15 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Genel tekrar Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Alptekin, S., (2009). Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Teknikleri ve Uygulamaları, Detay, Ankara.
Dahmer, S.J., Wahl K.W. (2008). Restaurant Service Basics. Wiley.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
3
2
Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
2
2
Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
3
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
3
2
Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
4
2
Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
4
3
Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
5
4
Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
2
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
4
2
Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
3
3
Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
4
2
Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
4
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini ayzılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
4
2
Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
2
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
4
2
Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
4
3
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 6 5 30
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 3 2 6
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 39 0 150
Genel Toplam 150
Toplam İş Yükü / 25.5 5,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0