Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
GAS223 | SERVICE TECHNIQUES AND PROFESSIONAL ETIQUETTE | 3 | 3 | 3 | 6 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | İngilizce |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Dr.Öğr.Üyesi REHAB AHMED MOHAMED ELGAMIL |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Bu dersin amacı öğrencileri temel servis prensipleri hakkında donanımlı hale getirerek klasik ve modern usüllerde servis yapma yeterliklerini geliştirmektir. |
İçerik: | Bu dersin içeriği konukları karşılama ve eşlik etme, menü kartı takdim etme, sipariş alma, hesap takdim etme, farklı usül ve konseptlerde servis becerisi geliştirmektir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Öğrenciler servis türleri arasındaki farkları ayırt eder. |
Görgü kurallarının tanımını yapar. |
İletişim ile beden dilinin ilişkisini açıklar. |
Sofra protokol kurallarını sıralar. |
Servis esnasında yaşanabilecek beklenmeyen olaylar karşısında eyleme geçer. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Derse giriş, amaç ve içerik, Yiyecek ve İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması, Servis Tekniklerinin Belirlenmesi | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
2 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Servis ve Misafirperverlik, Hizmetçi/Sunucu, İşin Nitelikleri, Restoran Organizasyonunda Rolü | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
3 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Dünya servisleri | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
4 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Servis Çeşitleri ve Tablo Ayarları, Fransızca Servis, Rusça Servis, İngilizce Servis | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
5 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Servis Çeşitleri ve Masa Ayarları, Amerikan Servis, Banket Servisi, Aile Tarzı Servis | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
6 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Servis Çeşitleri ve Masa Ayarları, Büfeler, Salata Barları, İstiridye Barları ve Tatlı Sofraları | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
7 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Genel tekrar | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Servis Hazırlığı, Yemek Odası Hazırlığı, Menünün İncelenmesi | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
10 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Servise Başlama, Konukları Yerleştirme ve Yaklaşma, Uygun Konuşma Konuları, Yemek Zamanı | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
11 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Servis Sırasında, Servis Masaları ve Kabinler, Servis Sırasında Verimlilik, Olağandışı Durumların üstesinden gelme | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
12 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Özel Günler, Bayramlar, Resepsiyonlar için Protokol | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
13 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Güvenlik, Sanitasyon ve Acil Durum Prosedürleri | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
14 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Bar, Alkollü İçecek Servis Teknikleri | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
15 | Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma | Genel tekrar | Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Alptekin, S., (2009). Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Teknikleri ve Uygulamaları, Detay, Ankara. |
Dahmer, S.J., Wahl K.W. (2008). Restaurant Service Basics. Wiley. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
|
3 | |||||
2 |
Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
|
4 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
|
2 | |||||
2 |
Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
|
3 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
|
3 | |||||
2 |
Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
|
4 | |||||
2 |
Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
|
4 | |||||
3 |
Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
|
5 | |||||
4 |
Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
|
2 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
|
4 | |||||
2 |
Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
|
3 | |||||
3 |
Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
|
4 | |||||
2 |
Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini ayzılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
|
4 | |||||
2 |
Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
|
2 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
|
4 | |||||
2 |
Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
|
4 | |||||
3 |
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.
|
2 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 4 | 56 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 4 | 56 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 6 | 5 | 30 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 3 | 2 | 6 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 39 | 0 | 150 |
Genel Toplam | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 5,9 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 6,0 |