AKADEMİK OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

SOS112 AKADEMİK OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ 2 3 3 7

Amaç: Dersin amacı öğrencilere; ödev, araştırma raporu, makale, tez hazırlama, yazma ve sunma teknikleri konusunda beceri kazandırmaktır. Dersin kapsamı, öğrencilerin birer robot olmadığı bilinci ile akademik yazım konusunda çalışma ve üretme sürecinde yaşanan insani haller de dikkate alarak işlenecektir. Akademik yazım ile ilgili kitaplar çoğunlukla ne yapılması gerektiği konusunda direktifler verir. Oysa bu çalışmaları yapan insandır ve neyin nasıl yapılacağı, hangi sorunun nasıl üstesinden gelineceği kuru tekniklerin ötesinde, bilişsel süreç ile ilgilidir. Bilgi; düşünce-duygu-davranış iç içeliği ile öğrenilir, özümsenir ve uygulanır. Bu yüzden dersin sonunda öğrencilerin etik kuraların önemini özümsemiş olmaları ve sadece yazım ve sunum tekniklerinde mekanik kullanma becerisini sahip olmaları değil, bu teknikleri uygularken yaşadıkları dışsal ve içsel zorluklar aşma becerisini de kazanmış olmaları hedeflenmiştir.
İçerik: Bu dersin içeriğinde; beceri-yetenek, akıl-zeka, istek-karar, atalet-gayret gibi konu ile ilgili çeşitli kavram çiftleri aralarındaki bağıntılar işlenerek ders için bir temel oluşturulur. Akademik yazım çeşitleri, işlevleri temelinde karşılaştırmalı olarak ele alınır ve örnekler ile somutlaştırılır. kitap okuma, not alma ve yazı yazma tekniklerini öğrenmiş olmaları; akademik yazım sürecini (Literatür taraması, okuma ve not alma, araştırma sorusunun /ana temanın belirlenmesi ve sınırlandırılması, alt araştırma sorularının/alt temaların) analiz yöntemlerinin belirlenmesi, verilerin düzenlenmesi, bulguların yorumlanması ve raporlaştırılması) tüm aşamaları ile uygulamaları, İMRAD formatı ve diğer rapor formatlarını bilmeleri; akademik aşırmacılık (intihal/plagiarism) çeşitlerini ve doğru kaynak gösterme şekillerini öğrenmeleri, ilgili teknolojileri kullanarak sunum hazırlama ve yapmaları sağlanır.