Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY413E | FOOD PROCESSING METHODS | 7 | 3 | 3 | 6 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Besin işleme yöntemleri, işlemede kullanılan yöntemlerin besinlerde meydana getirdiği değişiklikler ve sağlık üzerine olası etkilerine ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Besinlerin işlenmesi sürecinde uygulanan yöntemler ve genel ilkeleri, Uygulanan yöntemin besinde oluşturduğu değişiklikler, Besin işleme yöntemlerinde yapılan hatalı uygulamalar, İşlenmiş besinlerin sağlık üzerine olası etkileri |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Gıda üretiminde kullanılan alet ve ekipmanları listeler. |
Besin işleme yöntemlerinin sağlık üzerine etkilerini yorumlar. |
Besinlerin muhafazası ve işlenmesi sırasında meydana gelen değişiklikleri açıklar. |
Besin işleme ve muhafaza yöntemlerini açıklar. |
Besinlerin içeriğine göre saklama metotlarını açıklar. |
Temel işleme yöntemlerini sınıflandırır. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Besin işleme yöntemlerinin amacı ve Besinlere Uygulanan Temel işleme yöntemleri I | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
2 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Besinlere Uygulanan Temel işleme yöntemleri II | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
3 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Süt ve süt ürünleri teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
4 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Süt ve süt ürünleri teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
5 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Et ve et ürünleri teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
6 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Et ve et ürünleri teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
7 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Yumurta ve yumurta ürünleri teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Meyve ve sebze teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
10 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Konserve Teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
11 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Tahıl ürünleri teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
12 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Bakliyat işleme teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
13 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Bitkisel yağ teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
14 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Şeker ve şekerli ürünler teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
15 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması | Fermentasyon Teknolojisi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Bellinghouse, V. C., & Bellinghouse, V. C. (2009). Food Processing: Methods, Techniques and Trends. Nova Science Publishers. |
Owens C. M, Alan R. (2010). Poultry Meat Processing. Sams Taylor & Francis Group. |
Sinha, N., Hui, Y. H., Evranuz, E. Ö., Siddiq, M., & Ahmed, J. (2010). Handbook of vegetables and vegetable processing. John Wiley & Sons. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
|
4 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
|
3 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
|
3 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
|
3 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 3 | 42 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 46 | 0 | 158 |
Genel Toplam | 158 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 6,2 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 6,0 |