TR EN

FOOD PROCESSING METHODS DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY413E FOOD PROCESSING METHODS 7 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Besin işleme yöntemleri, işlemede kullanılan yöntemlerin besinlerde meydana getirdiği değişiklikler ve sağlık üzerine olası etkilerine ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Besinlerin işlenmesi sürecinde uygulanan yöntemler ve genel ilkeleri, Uygulanan yöntemin besinde oluşturduğu değişiklikler, Besin işleme yöntemlerinde yapılan hatalı uygulamalar, İşlenmiş besinlerin sağlık üzerine olası etkileri

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Gıda üretiminde kullanılan alet ve ekipmanları listeler.
Besin işleme yöntemlerinin sağlık üzerine etkilerini yorumlar.
Besinlerin muhafazası ve işlenmesi sırasında meydana gelen değişiklikleri açıklar.
Besin işleme ve muhafaza yöntemlerini açıklar.
Besinlerin içeriğine göre saklama metotlarını açıklar.
Temel işleme yöntemlerini sınıflandırır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Besin işleme yöntemlerinin amacı ve Besinlere Uygulanan Temel işleme yöntemleri I Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
2 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Besinlere Uygulanan Temel işleme yöntemleri II Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
3 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Süt ve süt ürünleri teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
4 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Süt ve süt ürünleri teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Et ve et ürünleri teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Et ve et ürünleri teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Yumurta ve yumurta ürünleri teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Meyve ve sebze teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
10 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Konserve Teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Tahıl ürünleri teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Bakliyat işleme teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
13 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Bitkisel yağ teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Şeker ve şekerli ürünler teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Çalışması Fermentasyon Teknolojisi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Web Tabanlı Öğrenme
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Bellinghouse, V. C., & Bellinghouse, V. C. (2009). Food Processing: Methods, Techniques and Trends. Nova Science Publishers.
Owens C. M, Alan R. (2010). Poultry Meat Processing. Sams Taylor & Francis Group.
Sinha, N., Hui, Y. H., Evranuz, E. Ö., Siddiq, M., & Ahmed, J. (2010). Handbook of vegetables and vegetable processing. John Wiley & Sons.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
3
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
4
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
3

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 3 42
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 20 20
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 46 0 158
Genel Toplam 158
Toplam İş Yükü / 25.5 6,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0