TR EN

GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMS213 GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ 3 3 3 6

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, gıda bilimine giriş, su aktivitesi, pH Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Makale okuma et teknolojisi, Türkiye’de hayvancılık sektörü, etlerin kalite özellikleri, beyin fırtınası, Kasın ete dönüşmesi, fermente et ürünleri, emülsifiye et ürünleri, pastırma üretim teknolojisi, uygulama Anlatım, Tartışma, Uygulama
3 Makale okuma Et ve et ürünlerinde kullanılan ingrediyenler ve katkı maddeleri, et işletmelerinde hijyen ve sanitasyon uygulaması, et endüstrisi atıkları, et ve sağlık ilişkisi, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
4 Makale okuma Süt ve süt ürünleri teknolojisi, sütün bileşiminde yer alan maddeler, sütün fiziko-kimyasal özellikleri, sütteki mikroorganizmalar, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
5 Literatür araştırması Süt ürünleri, peynir, tereyağı, kefir, yoğurt, kaymak, dondurma üretimi, süt ve süt ürünlerinin sağlık açısından önemi, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
6 Literatür araştırması, grup çalışması Meyve ve sebze işleme teknolojisi, meyve -sebzelerin temel bileşimleri, salça ve ketçap üretimi, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
7 Literatür araştırması Reçel, marmelat ve jöle üretimi, konserve üretimi, meyve suyu üretimi, meyve ve sebzelerin sağlık açısından önemi Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Literatür araştırması Tarladan sofraya gıda güvenliği, vize hazırlık çaışmaları, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Uygulama
10 Literatür araştırması Vize sorularının açıklanarak çözülmesi, yağ teknolojisi, yağların yapısı, yağların bozulması, yağ ürünleri, uygulama Anlatım, Tartışma, Grup Çalışmaları, Video İzleme, Uygulama
11 Literatür araştırması Tahıl teknolojisi, buğdayın yapısı, kimyasal bileşimi, tahıl ürünlerinde kullanılan bileşenler, ekmek üretim teknolojisi, bisküvi üretim teknolojisi, uygulama Anlatım, Tartışma, Grup Çalışmaları, Video İzleme, Uygulama
12 Literatür araştırması Kek üretim teknolojisi, makarna üretim teknolojisi, mayalı fırıncılık ürünleri, milföy hamuru, uygulama Anlatım, Tartışma, Grup Çalışmaları, Video İzleme, Uygulama
13 Literatür araştırması, proje sunumu hazırlama Fermantasyon teknolojisi, sirke teknolojisi, sofralık zeytin teknolojisi, turşu üretim teknolojisi, boza teknolojisi, uygulama Anlatım, Tartışma, Grup Çalışmaları, Video İzleme, Uygulama
14 Literatür araştırması, proje sunumu hazırlama Gıda katkı maddeleri, uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışmaları, Uygulama
15 Literatür araştırması, proje sunumu hazırlama Proje sunumları, final hazırlık çalışmaları Proje sunumları, Tadım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -