TR EN

MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GDP256 MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 4 2 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. KÜBRA SAĞLAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. NURULLAH ZEKERİYA AKAR
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı; meyve sebze ürünleri teknolojisini öğretmektir.
İçerik: Bu dersin içeriğinde; meyve ve sebzelerin bileşimi,karbonhidratlar, lipitler,vitaminler,mineral maddeler,asitler, meyve ve sebzelerin bileşimi ,fenolik maddeler, renk maddeleri, enzimler, meyve, sebze ve ürünlerinin bozulma nedenleri, meyve ve sebzelerin soğukta depolanması kontrollü atmosferde depolama farklı meyve ve sebzelerin depolama koşulları, meyve ve sebzelerin dondurularak muhafazası,dondurarak muhafaza sırasında meydana gelen değişimler , meyve ve sebzelere uygulanan ön işlemler, çeşitli meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza yöntemleri, konserve üretim teknolojisi,konserve teknolojisine uygulanan ön işlemler, çeşitli meyve ve sebze konservelerinin üretimi, meyve ve sebze konservelerinde bozulmalar, salça üretim teknolojisi, salçanın kalite öğeleri, ketçap üretimi ve üretimde kullanılan maddeler ve nitelikleri, berrak ve bulanık meyve suyu üretim teknolojisi, bozulmalar ve depolama koşulları, reçel ve marmelat üretim teknolojisi, meyve ve sebzelerin kurutulması, kurutma yöntemleri, kurutma hızına etki eden faktörler, kurutulmuş meyvelere uygulanan son işlemler, kurutulmuş ürünlerde meydana gelen bozulmalar, depolama koşulları konuları işlenecektir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Meyve-Sebze hakkında genel bilgileri kavrar.
Meyve-Sebze ürünleri hakkındaki bilgileri kavrar.
Meyve-Sebze ve ürünlerinde meydana gelen bozulmaları tanımlar.
Meyve-Sebze ürünlerinin üretim akışlarını anlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür araştırması Meyve ve sebzelerin bileşimi Karbonhidratlar, lipitler,vitaminler,mineral maddeler,asitler Anlatım, Soru-Cevap
2 Literatür araştırması Meyve ve sebzelerin bileşimi,fenolik maddeler, renk maddeleri, enzimler Anlatım, Soru-Cevap
3 Literatür araştırması Meyve, sebze ve ürünlerinin bozulma nedenleri Anlatım, Soru-Cevap
4 Literatür araştırması Meyve ve sebzelerin soğukta depolanması Kontrollü atmosferde depolama Farklı meyve ve sebzelerin depolama koşulları Anlatım, Soru-Cevap
5 Literatür araştırması Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafazası,dondurarak muhafaza sırasında meydana gelen değişimler,meyve ve sebzelere uygulanan ön işlemler, çeşitli meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza yöntemleri Anlatım, Soru-Cevap
6 Literatür araştırması Konserve üretim teknolojisi,konserve teknolojisine uygulanan ön işlemler Anlatım, Soru-Cevap
7 Literatür araştırması Çeşitli meyve ve sebze konservelerinin üretimi, meyve ve sebze konservelerinde bozulmalar Anlatım, Soru-Cevap
8 - ARA SINAV -
9 Literatür araştırması Salça üretim teknolojisi, salçanın kalite öğeleri Anlatım, Soru-Cevap
10 Literatür araştırması Ketçap üretimi ve üretimde kullanılan maddeler ve nitelikleri Anlatım, Soru-Cevap
11 Literatür araştırması Berrak ve bulanık meyve suyu üretim teknolojisi, bozulmalar ve depolama koşulları Anlatım, Soru-Cevap
12 Literatür araştırması Reçel ve marmelat üretim teknolojisi Anlatım, Soru-Cevap
13 Literatür araştırması Meyve ve sebzelerin kurutulması, kurutma yöntemleri, kurutma hızına etki eden faktörler, kurutulmuş meyvelere uygulanan son işlemler Anlatım, Soru-Cevap
14 Literatür araştırması Kurutulmuş ürünlerde meydana gelen bozulmalar, depolama koşulları Anlatım, Soru-Cevap
15 Literatür araştırması Sınava Hazırlık Anlatım, Soru-Cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Cemeroğlu B.S., (2018). Meyve ve sebze işleme teknolojisi – 1/2

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda üretim yöntemlerini kavrayarak bu bilgilerini üretimde kullanabilir.
5
2
Gıda ürünleri, bileşimleri ve katkı maddeleri ile ilgili bilgi sahibi olarak bu bilgileri üretimde kullanabilir.
5
3
Gıda laboratuvar bilgisi ile elde ettiği sonuçları üretimde ve kalite kontrolde değerlendirebilir.
4
4
Gıda üretimi ve laboratuvarında yönetmelik ve mevzutların gereği olan koşulları sağlayarak risk oluşturan noktaları tespit edebilir.
4
5
Gıda ürün işlemede çağın getirdiği yenilikleri takip ederek Ar-Ge çalışmalarına katılabilir.
5
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda işletme ve laboratuvar iş akışını bilgisayar sisteminde takip edebilecek düzeyde bilgisayar kullanabilir.
5
2
Gıda teknolojisindeki literatürü takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olabilir.
5
3
Gıda sektöründe önemli olan mikrobiyal ve kimyasal analizleri uygulayarak bir gıdanın insan sağlığı açısından risk oluştuşturup oluşmadığını tespit edebilir.
5
4
Gıda üretim, depolama, satış alanlarında üretim ve personel kaynaklı hijyen ve sanitasyon koşulları işe iş güvenliği koşullarını sağlayabilir.
4
5
Gıda mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerle ilgili kuramsal bilgilerini deneysel araştırmalarla yorumlayabilir.
4
6
Gıda alanında, genel ahlaki ve mesleki etik değerleri benimsemiştir
5
7
Gıda alanında bağımsız olarak öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulayabildiğini gösterebilir.
5
8
Gıda üretimi ve yönetimi alanlarında uygun olmayan durumlarla ilgili sorunları belirleme ve çözüm arama yeteneğini kazandığını gösterebilir.
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda teknolojilleri ve güvenliği ilgili araştırmalar yaparak elde ettiği verileri tanımlayıp çözüm önerileri geliştirebilir.
4
2
Gıda üretimi ve gıda güvenliği alanı ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
5
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda Teknolojisi alanında güncel teknikleri ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır.
5
2
Gıda Teknolojisi Laboratuvarlarında deney yaparak verileri toplar ve sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
5
3
Gıda alanındaki gelişmeleri takip edebilmek için bilişim teknolojilerinden etkin bir biçimde yararlanır.
5
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir gıda işletmesindeki riskleri belirleyerek önlemler alır.
4
2
Gıda laboratuvardaki temel laboratuvar cihazlarını kullanır.
4
3
Gıda üretimi, depolaması, ambalajlanması ve dağıtımını takip ederek kayıtlarını tutar.
4
4
Gıda hijyenine yönelik eğitimler planlayarak etkinliğini ölçer.
5
5
Gıda üretimi ve güvenliği konusunda takım çalışmalarında uyumlu ve etkin çalışır.
5
6
Gıda alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda alanında yaşam boyu öğrenme kültürüne sahip olur.
5
2
Gıda alanı ile ilgili gündemdeki olayları ve gelişmeleri takip eder.
5
3
Gıda alanında mesleki gelişimi için gerekli eğitim programlarına katılır.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda alanındaki meslektaşları ile iletişim kuracak mesleki ve litaratürü takip edebilecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
5
2
Gıda alandaki fuarları ve mesleki gelişmeleri takip eder.
5
3
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlar.
4
4
Gıda alanı veya diğer konularda sosyal sorumluluk projeleri hazırlayarak uygulamaya katılabilir.
4
5
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkin biçimde kullanabilir.
5
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda mevzuatının belirttiği çeşitli gıda alanlarında çalışma yetkinliğine sahip olur.
5
2
Gıda sektörü ile ilgili mevzuatı takip ederek gereğini uygulayabilir.
5
3
Gıda sektöründe Kritik kontrol noktaları ve kalite güvence ile ilgili dökümantasyonu takip ederek acil durumlara ilişkin önlemler alabilir.
4
4
Gıda işletmesinde hijyen ve sanitasyon eğitimini planlayarak uygulayabilir.
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 3 2 6
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 3 2 6
Ödev 14 2 28
Proje Hazırlama 3 2 6
Seminer 1 2 2
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 1 2 2
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 6 1 6
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 6 1 6
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 1 1
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 69 0 122
Genel Toplam 122
Toplam İş Yükü / 25.5 4,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0