1 |
- |
Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, Hijyen ve sanitasyon kavramları |
Anlatım, Tartışma |
2 |
Makale okuma |
Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi, Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar, Mikrobiyel gelişimi etkileyen faktörler |
Anlatım, Tartışma |
3 |
Makale okuma |
Gıdalarda görülen bozulmalar,
Gıda işletmelerinde mikroorganizmaların bulaşma yolları ve önlenmesi |
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
4 |
Makale okuma, saha araştırması |
Gıda güvenliği, Gıda kaynaklı hastalıklar ve besin zehirlenmelerine yol açan etmenler,
Gıda koruma yöntemleri |
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
5 |
Literatür araştırması, saha araştırması |
Gıda işletmeleri için sanitasyon kuralları, Personel Hijyeni
Gıda işletmelerinin sahip olması gereken fiziksel özellikler, Mutfak ve servis ortamında uyulması gereken hijyen ve sanitasyon ilkeleri Gıdaların hazırlanmasında, pişirilmesinde, servis edilmesinde, soğutulmasında ve depolanmasında uyulması gereken ilkeler, Gıda endüstrisi ve sanitasyon ilişkisi, Sanitasyon programının getireceği yararlar |
Video İzleme, Anlatım, Tartışma |
6 |
Ödev sunumu hazırlama |
Ödev sunumları |
Sunum İzleme, Tartışma, Örnek Olay Analizi |
7 |
Makale okuma |
Temizlik ve temizleme maddeleri, Deterjanlar, Alkali ve asit temizleme malzemeleri |
Soru-Cevap, Örnek Olay Analizi |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
- |
Vize sınavı hazırlık çalışmaları,Dezenfeksiyon kavramı, Gıda işletmelerinde kullanılan dezenfektanların özellikleri, Dezenfeksiyon yöntemleri, Temizlik ve dezenfeksiyonun birlikte uygulanması |
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışmaları |
10 |
Literatür araştırması |
Vize sorularının açıklanarak çözülmesi, Gıda işletmelerinde temizleme sistemleri, Kullanılan ekipmanlar, Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar |
Video İzleme, Anlatım, Tartışma, Grup Çalışmaları |
11 |
Literatür araştırması |
Gıda işletmelerinde aranan fiziksel özellikler (aydınlatma, havalandırma ve ısıtma sistemleri, servis alanları, depolar) |
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
Grup Çalışmaları |
12 |
Literatür araştırması |
Atık yönetimi, çevresel sorunlar, çözüm önerileri, sürdürülebilir yaklaşımlar |
Anlatım, Video İzleme, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışmaları |
13 |
Literatür araştırması, saha araştırması |
Haşereler ve zararlılarla mücadele, Gıda işletmelerinde hava ve su hijyeni |
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 |
Literatür araştırması, saha araştırması |
Gıda işletmeleri için kalite kavramı, Kalite kontrol sistemleri, HACCP, ISO yönetim sistemlerinin detaylı incelenmesi, Engeller teknolojisi |
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışmaları, Örnek Olay Analizi |
15 |
Literatür araştırması, saha araştırması |
Ödev sunumları ve finale hazırlık çalışması |
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay Analizi |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |