TR EN

GIDA HİJYENİ VE SANİTASYON DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMS106 GIDA HİJYENİ VE SANİTASYON 2 3 3 6

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, Hijyen ve sanitasyon kavramları Anlatım, Tartışma
2 Makale okuma Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi, Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar, Mikrobiyel gelişimi etkileyen faktörler Anlatım, Tartışma
3 Makale okuma Gıdalarda görülen bozulmalar, Gıda işletmelerinde mikroorganizmaların bulaşma yolları ve önlenmesi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
4 Makale okuma, saha araştırması Gıda güvenliği, Gıda kaynaklı hastalıklar ve besin zehirlenmelerine yol açan etmenler, Gıda koruma yöntemleri Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
5 Literatür araştırması, saha araştırması Gıda işletmeleri için sanitasyon kuralları, Personel Hijyeni Gıda işletmelerinin sahip olması gereken fiziksel özellikler, Mutfak ve servis ortamında uyulması gereken hijyen ve sanitasyon ilkeleri Gıdaların hazırlanmasında, pişirilmesinde, servis edilmesinde, soğutulmasında ve depolanmasında uyulması gereken ilkeler, Gıda endüstrisi ve sanitasyon ilişkisi, Sanitasyon programının getireceği yararlar Video İzleme, Anlatım, Tartışma
6 Ödev sunumu hazırlama Ödev sunumları Sunum İzleme, Tartışma, Örnek Olay Analizi
7 Makale okuma Temizlik ve temizleme maddeleri, Deterjanlar, Alkali ve asit temizleme malzemeleri Soru-Cevap, Örnek Olay Analizi
8 - ARA SINAV -
9 - Vize sınavı hazırlık çalışmaları,Dezenfeksiyon kavramı, Gıda işletmelerinde kullanılan dezenfektanların özellikleri, Dezenfeksiyon yöntemleri, Temizlik ve dezenfeksiyonun birlikte uygulanması Anlatım, Tartışma, Grup Çalışmaları
10 Literatür araştırması Vize sorularının açıklanarak çözülmesi, Gıda işletmelerinde temizleme sistemleri, Kullanılan ekipmanlar, Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar Video İzleme, Anlatım, Tartışma, Grup Çalışmaları
11 Literatür araştırması Gıda işletmelerinde aranan fiziksel özellikler (aydınlatma, havalandırma ve ısıtma sistemleri, servis alanları, depolar) Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Grup Çalışmaları
12 Literatür araştırması Atık yönetimi, çevresel sorunlar, çözüm önerileri, sürdürülebilir yaklaşımlar Anlatım, Video İzleme, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışmaları
13 Literatür araştırması, saha araştırması Haşereler ve zararlılarla mücadele, Gıda işletmelerinde hava ve su hijyeni Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Literatür araştırması, saha araştırması Gıda işletmeleri için kalite kavramı, Kalite kontrol sistemleri, HACCP, ISO yönetim sistemlerinin detaylı incelenmesi, Engeller teknolojisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışmaları, Örnek Olay Analizi
15 Literatür araştırması, saha araştırması Ödev sunumları ve finale hazırlık çalışması Anlatım, Tartışma, Örnek Olay Analizi
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -