TR EN

TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BDY503 TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ 1 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi YÜKSEK LİSANS, TYY: + 7.Düzey, EQF-LLL: 7.Düzey, QF-EHEA: 2.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Toplu beslenme servisi yapılan kurumların tanımı, özellikleri, yönetim ve organizasyonu, satın alma depolama koşullarının önemi ve toplu beslenme sistemlerinde kalite yönetim sistemleri konusunda bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Toplu beslenme servisi yapılan kurumların tanımı, özellikleri, yönetim ve organizasyon, personel seçimi, satın alma, depolama, besin üretim sistemleri, servis yönetimi, gıda atık yönetimi, finansal yönetim, iş sağlığı ve güvenliği, hijyen ve sanitasyon ile kalite sistemlerini içerir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Toplu beslenme servisi yapılan kurumlarının genel özelliklerini açıklar.
Toplu beslenme yapan kurumlarda yönetim ve personel seçimi ilişkisini yorumlar.
Toplu beslenme servisi yapılan kurumlarda mutfak ve yemekhane planlamasına örnek gösterir.
Toplu beslenme hizmeti veren işletmeleri sınıflandırır.
Toplu beslenme hizmeti veren işletmelerin özelliklerine göre uygun olarak mutfak ve yemekhane tasarlar.
Kalite yönetim sistemlerini sıralar.
Menü planlama ve tarife standartlaştırmada dikkat edilmesi gereken noktaları özetler.
Gıda üretim ve servis alanlarındaki iş akışını ve verimliliğini iyileştirmek için mutfak tasarımı, alet- ekiman ve araçları organize eder.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma TOPLU BESLENME SERVİSİ (TBS) YAPILAN KURUMLARIN TANIMI, ÖZELLİKLERİ Sunum/Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma TBS YAPILAN KURUMLARIN TANIMI, ÖZELLİKLERİ Sunum/Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma TBS YAPILAN KURUMLARIN YÖNETİM VE ORGANİZASYON Sunum/Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma TBS’DE PERSONEL YÖNETİMİ Sunum/Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma SATIN ALMA, HAMMADDE SEÇİMİ VE KABUL KRİTERLERİ Sunum/Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma TESLİM ALMA, DEPOLAMA VE STOK YÖNETİMİ Sunum/Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma BESİN ÜRETİM SİSTEMLERİ Sunum/Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma TBS’DE SERVİS YÖNETİMİ Sunum/Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma TBS’DE GIDA ARTIK VE ATIK YÖNETİMİ Sunum/Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma TBS’DE FİNANSAL YÖNETİM Sunum/Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma TBS’DE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Sunum/Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma HİJYEN VE SANİTASYON Sunum/Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma KALİTE SİSTEMLERİ Sunum/Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama, Bireysel araştırma KALİTE SİSTEMLERİ Sunum/Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Beyhan, Y. (2022). Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Yönetim ve Organizasyonu. Ankara Nobel Tıp Kitabevi.
https://www.iso.org/about-us.html

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama Sınav Yapılma Şekli
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında lisans üzeri düzeyde kanıta dayalı güncel bilgiye sahip olur.
5
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili güncel bilgiye, teknolojik araç gereçleri de kullanarak ulaşır.
2
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında elde ettiği bilimsel bilgileri yorumlayarak çözüm önerileri üretir, multidisipliner alanda etik ilkeler doğrultusunda bilgilerini paylaşır.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında karşılaşılan problemlerle yönelik çözüm önerileri üreterek topluma fayda sağlar.
5
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Etik ilkeler doğrultusunda güncel ve bilimsel makaleleri analiz ederek kanıta dayalı değerlendirerek tartışır ve yorumlar.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Kendisi için diyetetik alanında edinmiş olduğu bilgi ve deneyimini araştırma metotlarını kullanarak sürekli geliştirir.
4
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Etik ilkelere bağlı kalarak, birey ve toplum sağlığını gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur.
4

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 14 3 42
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 20 20
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 46 0 158
Genel Toplam 158
Toplam İş Yükü / 25.5 6,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0